_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
To Goldwassera w Lubece robią? Bo ja slyszałem, że w Berlinie - tam była jeszcze przed wojną filia gdańskiej firmy, która kontynuowała tradycję produkcji tego trunku.
To Goldwassera w Lubece robią? Bo ja slyszałem, że w Berlinie - tam była jeszcze przed wojną filia gdańskiej firmy, która kontynuowała tradycję produkcji tego trunku.
A ja 2 lata temu widzialem flaszkę Goldwassera i tam na etykiecie było, ze zrobiony jest w Lubece i ze jakas licencja, czy cos w tym rodzaju...
A ja 2 lata temu widzialem flaszkę Goldwassera i tam na etykiecie było, ze zrobiony jest w Lubece i ze jakas licencja, czy cos w tym rodzaju...
Może robią i tu i ttu.
Chyba w 30 dniach był kiedys artykuł na ten temat - poszukam. A swoją drogą - to pytanie zwłaszcza do Marcina (i jego żony), ale nie tylko - czy wiecie gdzie mozna nabyć tego "oryginalnego" Goldwassera i ile on kosztuje? Bo ja piłem tylko produkcje polmosowe (Poznań i Starogard Gd.)
Kiedyś można było kupić w sklepie wolnocłowym na promie do Nynäshamn za 55 SEK (ok. 28 zł) ale po wejściu do Unii zaczęły obowiązywać przepisy unijne i teraz jest tylko polska podróbka
A swoją drogą - to pytanie zwłaszcza do Marcina (i jego żony), ale nie tylko - czy wiecie gdzie mozna nabyć tego "oryginalnego" Goldwassera i ile on kosztuje?
Ta "złota woda" została nabyta w Makro w Przejazdowie. A ceny się wywiem...
Międzynarodowy Festiwal Piwa im. Jana Heweliusza Żywię nadzieję, że Międzynarodowy Festiwal Piwa im. Jana Heweliusza, przyczyni się do odnowienia gdańskich tradycji browarniczych i przywróci naszemu miastu należną mu pozycję na piwowarskiej mapie Europy.
Jest takie dosadne powiedzenie o nadziei...
Wracając do goldwassera - dziś pytałem o niego we Wrzeszczu - pani poinformowała mnie, że ostatni raz miała dwa lata temu (kosztowal u niej 75 PLN) i więcej nie weźmie, bo te 3 butelki, które zamówiła stały u niej straaasznie długo, a gdyby nie niemieccy turyści, to stałyby do dziś.
Co ciekawe pani owa święcie była przekonana, że oryginalne receptury posiadał Polmos Starogard Gdański a Niemcom sprzedał tylko licencję i twardo swego stanoiwiska broniła
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum