Zauwazylem pewna prawidlowosc, Syrianie, ktorzy mieszkaja na moim osiedlu tez wieszaja swiete obrazki lub rozance w samochodach i tez lubia szalec po ulicach. Cos w tym jest. Moze licza na to, ze swiety obrazek uchroni ich przed wypadkiem?
Dobra, przyznam sie. Nie wiem jak to sie tlumaczy na polski Wiec ci "syrianie" to ludek, ktory mieszkal gdzies na pograniczu Turcji i Syrii, chyba Asyryjczycy. Wiem, ze w zaleznosci od wyznawanej religii nazywali sie Syrisk albo Syriansk (po szwedzku). Jedni to muzulmanie, drudzy chrzescijanie. Wyemigrowali w latach 70-tych po pogromach i rzeziach w Turcji.
Tjaaaa, mój profesor od etnografii kiedyś studiował ten ludek i wyszło mu, że mają tyle samo wspólnego z Asyrią, co współcześni mieszkańcy FYRM* ze zwycięzcą spod Issos.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum