Wysłany: Sro Mar 16, 2005 10:00 pm pocztówki i zdjęcia
Witam Forumowiczów serdecznie, i pozdrawiam stukrotnie! Pilnie poszukuję zdjęć sprzed II wojny św. na których byłby widoczny budynek nr 8 na ul. J. Matejki stojacy na zbiegu ulic Sobótkii J. Matejki, vis-avis kościoła garnizonowego p.w. Św. Piotra i Pawła we Wrzeszczu. Zwłaszcza od tej strony widziany. Przedc wojną ul. J. Matejki nazywała się Johannis...? i coś dalej co ma związek z nazwą: sobótka=noc Swiętojańska.
Często zdjęcia takie robiono z okien kawiarni ze wzgórza Zinglershohe (jeśli dobrze pamiętam nazwę).Widziałam takie, na których front budynku był niedostatecznie ostry. Mieszkańcy tego domu chcą przy okazji remontu elewacji mozliwie odtworzyć wszelkie elementy jego architektury, a szczególną ich troskę stanowią obecnie niejednorodne stylowo i nieestetycznie prezentujące się balkony we frontowej ścianie.
Przejrzałam rekomendowane przez Szanownego P. Gruna galerie (jestem pod wrazeniem) oraz dokumentalny album " Był sobie Gdańsk-WRZESZCZ". Proszę Was o pomoc w tej - myślę dobrej i godnej naśladowania intencji. Bardzo dziękuję - jak i wszyscy mieszkańcy z Matejki 8 - za wszelką pomoc !!!
Zdjęcia to oczywiście bardzo dobry pomysł, ale do głowy przyszedł mi też inny. Odwiedź może biuro miejskich konserwatorów zabytkow (wozownia przy dawnym Żaku) i zapytaj czy nie mają jakichś materiałów. Być może są też dostępne w jakimś archiwum akta policji budowlanej. Sopocka biblioteka ma u siebie ksera setek planów sopockich kamienic, oryginały znajdują się w archwium w Gdyni na Hutniczej. Może mają tam też i plany gdańskich kamienic.
Zdjęcia to oczywiście bardzo dobry pomysł, ale do głowy przyszedł mi też inny. Odwiedź może biuro miejskich konserwatorów zabytkow (wozownia przy dawnym Żaku) i zapytaj czy nie mają jakichś materiałów. Być może są też dostępne w jakimś archiwum akta policji budowlanej. Sopocka biblioteka ma u siebie ksera setek planów sopockich kamienic, oryginały znajdują się w archwium w Gdyni na Hutniczej. Może mają tam też i plany gdańskich kamienic.
Dziekuję za podpowiedź-
nad tym się też popracuje. To nie oznacza, że moja prośba to bagatelka!!- W ciągu dalszym : Zasięgam pomocy u Was - jako u znawców tematu, posiadających w tym względzie wiele do powiedzenia ! mam nadzieję nie jest nastukiwanie postów, o czym też-nie tak dawno było na forum.
Odwiedź może biuro miejskich konserwatorów zabytkow (wozownia przy dawnym Żaku) i zapytaj czy nie mają jakichś materiałów.
Przede wszystkim biuro konserwatora wojewódzkiego na Kotwiczników 20, i ewentualnie Regionalny Ośrodek Studiów i Ochrony Środowiska Kulturowego (dawniej: Ośrodek Dokumentacji Zabytków) na ul. Św. Trójcy 5/7.
PS. ulica Sobótki nazywała się Am Johannisberg - ta nazwa nie miała nic wspólnego z żadną Sobótką ani nocą świętojańską, pochodziła od imienia Johanna Labesa (1759-1809) który kupił to wzgórze i przekształcił je w park dla mieszkańców miasta (wcześniej góra nazywała się Fuchsberg - Lisia Góra). Nazwę "Sobótka" wyssano po wojnie z jakiegoś uczonego palca, podobnie jak setki innych nazw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum