Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 11:55 am Herby patrycjatu gdańskiego - wersja kamienna
Częściowo z winy prof. Grüna zacząłem się od niedawna przypatrywać widocznym tu i ówdzie na gdańskich kamienicach herbom, i porównywać je z herbarzem Mariusza Gizowskiego. Trochę się rozczarowałem bo okazało się, że herbarz nie uwzględnia całości tego materiału. Poniżej kilka ciekawych znalezisk (zdjęcia nie najlepsze bo mój aparat ma słaby zoom).
PS. czy ktoś z lornetką względnie dobrym zoomem mógłby obejrzeć szczyt kamienicy przy Mariackiej 39 (herb3 powyżej) i zobaczyć, co tam jest? bo mi to wygląda na ośmiopłatkowy kwiat z trupią czaszeczką w środku
Ostatnio zmieniony przez pumeks Sro Kwi 06, 2005 12:07 pm, w całości zmieniany 1 raz
To może szanownym Rzygaczom podpowiem: można stworzyć nowy wydział - symbolologii, w którym byłyby katedry heraldyki, weksylologii, sfragistyki, falerystyki, numizmatyki etc.
Wracając do meritum wątku: jest jeszcze herb Schlieffów na samej górze kamienicy przy Chlebnickiej 14 (to ta co oryginał wyjechał do Poczdamu) ale za wysoko... żeby go sfocić, trzeba by się dostać na górne piętra kamienicy przy Chlebnickiej 29, tam jest jakiś urząd, może dadzą się zbajerować
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum