Wysłany: Wto Mar 29, 2005 12:31 pm Pocztówka z herbem
Zakupiłem właśnie na e-bayu, za 1 Euro pocztówkę z herbem Gdańska. Sprzedający pewnie nie potrafił odczytać treści, bo wyceniłby pocztówkę dużo wyżej.
Moja znajomość niemieckiego jest bardzo powierzchowna i mam problemy z przetłumaczeniem całości, może pracownicy szanownej Akademii trochę mi w tym pomogą. Moją uwagę zwróciło kilka słów: Oliva-Friedensschluss, Wielhelm Gustloff i Heil Hitler na zakończenie. Oto skany:
Dosyć to było trudne, zanim się nie zorientowałem, że ta pani pisze dziwne "u" (popatrzcie na to w nazwisku "Gustloff"). I nie mogę odczytać jej nazwiska (najbardziej wygląda jak "Utecht", ale to chyba mało prawdopodobne – może ktoś zgadnie, jaka jest pierwsza litera?). Tekst brzmi jak poniżej:
________________________8. Febr. 1940
Die N.S. Frauenschaft Oliva-Friedensschluß
grüßt unsre Verwundeten auf dem
"Wilhelm Gustloff" mit den besten
Wünschen für eine baldige Ge-
nesung. Heil Hitler!
________________Hildeg. ***** (Utecht?)
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Grünio, ciekawe, czy jak ja bym pisal wszystkie te kreseczki, kropeczki i kółeczka nad literami bez odrywania pióra, to też byś napisał, że piszę normalnie?
Tak swoją drogą, ci ranni musieli solidnie dostać, jeżeli na początku lutego 1940 jeszcze się kurowali... no chyba że odnieśli rany w jakimś wypadku podczas musztry albo czyszczenia broni?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum