Nareszcie pewne rzeczy wracają do normy. Przydałoby się jeszcze przywrócić kilka starych nazw ulic. które orzed wojną nosiły nazwiska zasłużonych dla Gdańska ludzi. W zasadzie to chyba jedynie ród Uphagenów miał szczęście nadal patronować ulicy.
A co do pomnika piątego regimentu piechoty grenadierów to poniżej zdjęcie jak wyglądał kiedy jeszcze był pomnikiem i jak wygląda obecnie.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Na dolnej część betonowego cokołu, od strony chodnika, widać jeszcze jakieś literki... cholera wie, co tam napisano.
Podobno pomnik (poświęcony 12.-15.VIII.1933) ufundowała pewna hrabianka z rodu Puttkamerów (ale w 1933 już mężatka). Może kryje się za tym jakaś romantyczna historia z czasów przed zamążpójsciem Puttkamerówny, kiedy Grenadierzy stacjonowali jeszcze w koszarach Wiebego na Poggenpfuhl?
Dzisiaj przemieszczałem się komunikacją zbiorowego rażenia ;) i kątam oka spostrzegłem, że płyta poświęcona harcerzom została "wyjęta" z kamienia... Nie jestem tego pewien w 100% bo nie miałem czasu by wysiąść i sprawdzić to dokładniej. Ale w takim razie chyba Gralath niebawem powróci na miejsce.
Nie jestem tego pewien w 100% bo nie miałem czasu by wysiąść i sprawdzić to dokładniej.
Dziś już porwierdzam to w 100%.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum