A tak na serio to jak Rzygacze dojdą do władzy to będzie to lista budynków do wyburzenia.
No i tutaj ktoś jak zwykle się nie popisał - dziennikarz albo pisarz:
Cytat:
OPINIE
Stefan Chwin
pisarz, wykładowca UG
Budynki, które powstały w Gdańsku w XX wieku, to nie są dzieła, które mogą się obronić. Gdy idę przez Gdańsk z gościem z innego kraju, który mnie prosi o pokazanie miasta, to mam duże problemy. Oprócz starowki i Oliwy nie znajduję nic godnego uwagi
Jacek Friedrich popełnił był kilka lat temu pewną książkę która ma sympatyczny wstęp.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Byłam dziś w Łaźni na wspomnianej wystawie. Ogólnie... to mało mi. Liczyłam na większą ilość eksponatów i zdjęć.
Najbardziej zainteresowała mnie oryginalna pamiątkowa kronika "LWSM MORENA - I Doniosły Etap 7.06.1976r. - 30.06.1977r.", dokumentująca budowę osiedla mieszkaniowego Piecki-Migowo zaprojektowanego przez zespół architektów pod kier. inż. Jerzego Janusza z "Miastoprojektu". Zdjęcia, wycinki prasowe... szkoda, że nie miałam czasu, by wszystko przeczytać.
Na wystawie jest też niezrealizowany projekt rzeźb Swietłany Zerling, które miały być umieszczone wzdłuż ciągu pieszego na Żabiance (poł. lat 70-tych).
Zaciekawiła mnie także
Cytat:
makieta kina UFA-Palast, mieszczącego się przy ul. Elżbietańskiej, zniszczonego w czasie II-giej wojny swiatowej.
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym kinie, macie może jakieś zdjęcia tego obiektu? Kiedy to w ogóle wybudowali? I gdzie dokładnie stał ten budynek?
Dzięki chociaż za to... pomimo twojego przypomnienia - nie dotarłam. Ja wiedziałam, że tak będzie
Obiecuję sobie po raz milionowy, że następnym razem nie będę zwlekać z pójściem na wystawę do ostatniego dnia
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym kinie, macie może jakieś zdjęcia tego obiektu? Kiedy to w ogóle wybudowali? I gdzie dokładnie stał ten budynek?
Według "30 Dni" z listopada/grudnia 2004, kino Ufa-Palast zostało otwarte 28 marca 1931 przy Elisabethkirchengasse 2. Budynek zbudowano według projektu sopockiego architekta Adolfa Bielefeldta.
Co do lokalizacji - sądząc z adresu, była to część ulicy Elżbietańskiej na odcinku między kanałem Raduni a kościołem św. Elżbiety, naprzeciwko Domu Opatów Pelplińskich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum