Ostatnio przypomniało mi się, że kiedyś w telewizji gdańskiej widziałem film poświęcony napisom w Gdańsku. Właściwie to widziałem jego ostatnie minuty, jak pokazywali jakieś ruskie napisy chyba na wyspie Spichrzów, lub Ołowiance, oraz napisy stoczniowców wzdłuż ulicy Jana z Kolna. Z tego co pamiętam był to film z serii gdańskie tajemnice, czy coś w tym stylu. Potem jeszcze widziałem (też końcówke ) filmu z tej serii poświęconego podziemiom gdańskim.
Widziałem lata temu i też jedynie końcówkę tego o napisach - jest to cykl "Opowieści z tej ziemi" i robi to dobry kolega Zielonego Brodatego Rowera - z resztą ostatnio ZBR występował w jednym z odcinków.
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 12:28 am byly symbole masonerii
na gdanskich budynkach-chyba dwa odcinki...byla historia (arcyciekawa!) Aeroklubu przy d.lotnisku we Wrzezzczu...Toz mowie, Tomasza Zajaca, realizatora-scenarzyste tych filmow mozemy sobie zaprosic...polprywatnie ? On zreszta prosi o nowe tematy...na mail TV3 w Gdansku .
o właśnie tak. Jakie były jeszcze filmy z tego cyklu?
Oj, było tego calkiem sporo. Najbardziej podobał mi się ten o Gdyńskiej torpedowni. Byl jeszcze o statku Anna Broer (nie wiem czy dobrze napisałam nazwę) z ZBR w roli głownej. O baterii 'Schleswig Holstein' na Helu, o różnych gdańskich i gdyńskich ciekawostkach, o poszukiwaniu rozbitego samolotu w okoliacha Łężyc, o stoczni w Elblągu... W wolnej chwili - a z tym ostatnio kłopot - przesłucham ZBR na okoliczność spisu filmów i dam znać.
Z filmami Tomka jest taki problem, że nigdy nie wiadomo, kiedy będą lecieć w TV. W programach telewizyjnych bardzo rzadko są zapowiadane i najczęściej kryją się pod nic nie mówiącymi, ogólnymi tytułami. :(
Basso, a znasz tego gościa może ? Może on wie, kiedy są emitowane jego filmy ?
Marku, ja wprawdzie nie Bassa, ale pozwól, że odpowiem za nią - on czasami nawet nie wie, że jego filmy są emitowane. Filmy te są własnościa TVGdańsk i już tylko od ich humoru zależy kiedy je puszczą.
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
Chcieć to móc! A poza tym jak ma się odpowiednie nazwisko to TV Gdańsk można wszystko załatwić...
Poniżej znajduje się zestawienie planowanych (na 99%) emisji programów Tomasza Zająca.
Nagra ktoś? Można by to później obrobić do wersji cyfrowej.
zajac.JPG
Plik ściągnięto 15588 raz(y) 28,63 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Marcin jest aaaabsolutnie genialny ! Super ! ( Swoja droga, skad on taka tabelke sciagnal- sam zrobil ??? Niesamowite .) W ogole barak słow.... Marcin na prezydenta !
A ad Tomasz Zajac- nie wierze, ze tworca nie ma swoich filmow - razem z scenariuszami i tym, co do filmu nie weszlo...Owszem, mozna sie zainteresowac - albo poprosic jakis klub o zorg spotkania...dziala jeszcze Klub X Muzy ??? Teraz, jak nie ma Magdy Kunickiej Paszkiewicz w Trojmiescie to hmmm...ciezej. Zak może ? Akademickie Centrum Kultury ?www.plama.art.pl ???
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum