Wysłany: Sro Mar 23, 2005 11:24 pm Stare napisy z okolic Gdańska
Skoro już prawie wyczyściliśmy temat napisów z Gdańska to może by zrobić jakiś zbiór napisów z okolicznych miejscowości. Jeżdze czasem przez Pruszcz, Pszczółki itp i mijam trochę śladów przeszłości. Chyba warto coś z tym zrobić........
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
Biorę na siebie Pruszcz. Bywam dość często. Może jutro uda mi się pójść na tamtejszy cmentarz. W "Pruszczaninie" pisano, że miasto niedlugo ma zamiar go usunąć. Co do napisów...będzie slabo...jak na razie nic nie udalo mi się tam znaleźć....oprócz inskrypcji na bramie kościelnej.
pruszcz-1.jpg
Plik ściągnięto 28244 raz(y) 71,25 KB
pruszcz-2.jpg
Plik ściągnięto 28244 raz(y) 65,92 KB
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Co do napisów...będzie slabo...jak na razie nic nie udalo mi się tam znaleźć....oprócz inskrypcji na bramie kościelnej.
Hmmm. Co prawda znalazlem w Pruszczu tylko jeden stary napis, ale znajduje się on na budynku przy ul. Grunwaldzkiej i jest dość dobrze widoczny (jest nieźle zachowany) dla idących/jadących w stronę Gdańska mniej więcej na wysokości budynku sądu/PCPR przy ul. Wojska Polskiego, biegnącej równolegle.
Przeszedlem dziś Pruszcz wszerz i wzdluż. Poznalem nawet historię niemieckich mieszkańców domu przy Grunwaldzkiej. Rdzenni lokatorzy mieszkają tam do dziś. Pól godziny sluchalem opowieści starszej pani o tamtejszym tartaku, w którym jej ojciec zatrudnial niegdyś Polaków. O równie obfitych opowieściach kombatantów napotkanych na Cmentarzu Radzieckim nie wspomnę, bo to nie w temacie - ale oba spotkania b.magiczne w swej osobliwości.......Tak czy siak, niestety... Odnalazl się tylko jeden jedyny, slabo czytelny [ba, nieczytelny] napis na ul.Polskich Kolejarzy... Najbardziej oczywiste byloby mniemanie, że chodzi o "Praust"...ale nie znam tematyki kolejowej, znawcy tematu z pewnością wiedzą jak zwala się dokladnie stacja.
kolejowy - Praust.jpg
Plik ściągnięto 28197 raz(y) 57,47 KB
Fleisch - Praust.jpg napis z Grunwaldzkiej
Plik ściągnięto 28199 raz(y) 66,35 KB
Wysłany: Pią Mar 25, 2005 2:08 am NIEGODNI PAMIĘCI.....raport z Pruszcza
Niestety dzisiejsze odkrywanie Pruszcza, mimo milych spotkań i barwnych gawęd dawnych pokoleń mialo swoją ciemną stronę...Oto dzielę się z Wami cichą, wręcz niemą gawędą dawnych pokoleń, które nie mają dziś prawa do glosu..A jednak wśród tej ciszy da się slyszeć przeszywający i przejmujący krzyk...Krzyk o pamięć, szacunek.. Przeciwstawiający się bezdusznemu barbarzyństwu, prymitowności obecnego pokolenia....i.... przepraszam, brak mi slów - tak jak podczas wykonywania zdjęć...
PS- ostatnio bylem tam w październiku..wyglądalo źle, ale o wiele lepiej niż teraz..zniknęla polowa nagrobków. Pozostale pozbawiono krzyży, ozdobnych lancuchów okalających mogily, niektórym wyszarpnięto silą tablice świadczące o spoczywających tu W WIECZNYM POKOJU! [o ironio!] ludziach... o zbeszczeszczonych miejscach pochówku, które rozgrzebano, wydobywając na światlo dzienne szczątki ludzkie....wstyd wspomnieć...
Do maja 2005 cmentarz zniknie. Wszyscy, których bliscy tam spoczywają mają do tego czasu okazję ekshumowania zwlok i przeniesienia na czynny cmenyarz...A co z tymi "niczyjimi"??!!? mogę się mylić [i oby tak bylo], ale nie wiadomo mi nic o zamiarach zachowania starych tablic....
PRAUST.jpg
Plik ściągnięto 28191 raz(y) 69,43 KB
Praust-11.jpg
Plik ściągnięto 28191 raz(y) 59,87 KB
Praust-12.jpg
Plik ściągnięto 28191 raz(y) 62,04 KB
Praust-13.jpg
Plik ściągnięto 28191 raz(y) 76,55 KB
Praust-14.jpg
Plik ściągnięto 28191 raz(y) 56,75 KB
Praust-15.jpg
Plik ściągnięto 28191 raz(y) 64,43 KB
Praust-16.jpg
Plik ściągnięto 28191 raz(y) 78,13 KB
Praust-17.jpg różnica w czcionce i datach śmierci [!] każe domyślić się reszty....
Plik ściągnięto 28191 raz(y) 54,81 KB
Praust-18.jpg
Plik ściągnięto 28191 raz(y) 74,58 KB
Praust-19.jpg takie cenne pamiątki zalegają na stosie śmieci wśród donic i zniczy
Plik ściągnięto 28191 raz(y) 59,26 KB
Mi to wyglada na Feine Fleisch, ale powinno być Feines
Nie zapominaj o możliwości wystąpienia tu Kompositum [Zusammensetzung] . To może być część dluzszej frazy typu "Feine Fleisch..{---}..ung", albo o użyciu liczby mnogiej np. Feine Fleiscerzeugnisse.....wtedy Femininum usprawiedliwione.
Napis byl o wiele dluzszy. Oto ujęcie od podwórka. Jak widać "przestrzeń reklamowa" jest na calej szerokości poza tym widać na zdjęciu, że otwór okienny wibito później, "przerywając" napis
DIE Fleisch .jpg
Plik ściągnięto 28181 raz(y) 56,92 KB
Ostatnio zmieniony przez jahrek Pią Mar 25, 2005 5:20 am, w całości zmieniany 1 raz
Cmentarz katolicki przy ulicy Wita Stwosza - założony bodajże ok. 1925 roku - faktycznie ma zostać w tym roku zlikwidowany.
Żeby było bardziej wielowątkowo, wspomnę, że to miejsce jest jednym z kluczowych stanowisk archeologicznych na terenie Pruszcza - znajdowano tam groby z okresu rzymskiego, o ile wiem to na pewno z ok. III - V wieku n.e. A przy okazji tych wykopalisk (w miejscu gdzie w latach dziewięćdziesiątych tuż przy cmentarzu wybudował się ZUS) znaleziono też ślady po chatach wczesnośredniowiecznych Pomorzan (konwencjonalnie datowanych na X-XIII wiek, o ile mogę zaryzykować pewne uściślenie to sądzę, że z około XII wieku).
PS. "Fleischerzeugnisse" brzmi jakoś dziwnie i chyba nie było spotykane na szyldach. Ale jak najbardziej mogłoby tam być "Feine Fleischwaren"
Wysłany: Pią Kwi 08, 2005 10:41 pm napisy na MŁYNie w Pruszczu
Przychylam się do PS'a, brzmi faktycznie bardziej logicznie.
A dziś wytropilem coś takiego. Dałbym uciąć głowę sobie, że przez ostatni rok kiedy tamtędy chodziłem nie było widoczne ...czyżby zima i wiosenne deszcze trochę pomogły?
na dokładkę tabliczka z dworu przy ul.Krótkiej. Przyjrzę się jej przy następnej wizycie, teraz zdążyłem zrobic tylkojedno zdjęcie przed wejściem do busa.
pr-napis-1.jpg
Plik ściągnięto 28095 raz(y) 60,15 KB
pr-napis-2.jpg
Plik ściągnięto 28095 raz(y) 69,08 KB
pr-napis-3.jpg
Plik ściągnięto 28095 raz(y) 69,54 KB
pr-napis-4.jpg
Plik ściągnięto 28095 raz(y) 71,69 KB
Jest mi bardzo przykro widzac zdiecia z Cmentarza w Pruszczu wielu moich Przodkow jest tam pochowanych a co na to Kosciol ? , przeciez to jest cmentarz Parafialny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum