nie mam co prawda zielonego pojęcia, kiedy owa mapa została wydana, ale skoro już w PRL - to świetnie wyglądają na niej dwa mola, jakoś dziś nie istniejące
Czy mógłbyś wrzucic zbliżenie Gdańska i okolicznych miejscowości, porównałbym nazwy z moimi mapami. Może udałoby sie ustalić zakres jakiś dat. I wydaje mi się, że zaznaczona jest na niej linia przez Brętowo więc mapa może być wczesna. I jeśli można prosić stopkę z lewego, dolnego rogu.
A z ciekawostek: Na głównej mapie zaznaczony jest kanał przez mierzeję wiślaną
Na mapie jest Godło Związku Miast Morskich...
poszłam tym tropem i...
ustaliłam, że:
Związek Miast i Gmin Morskich (to obecna nazwa) powstał 12.13 lipca 1946r.
Powołał go do życia E.Kwiatkowski.
W Zjeździe Związku wzięło udział 17 nadmorskich miast: Darłowo (Derłów), Dąbie (Dąb Stary), Elbląg, Frombork, Gdańsk, Gdynia, Kamień Pomorski, Kołobrzeg, Łeba, Nowe Warpno, Puck, Sopot, Szczecin, Świnoujście, Tolkmicko, Ustka (Postomin) i Wolin.
Wkrótce po Zjeździe Związku ówczesny minister Ziem Odzyskanych -Władysław Gomułka nakazał miastom tych Ziem wystąpić ze Związku. Działalność Związku po niedługim czasie została zawieszona a następnie został on zlikwidowany.
Czyli rozumiem z tego, iż ów związek istniał tylko w 1946r.
Jeśli jego godło widnieje na mapie, musiała ona być wydana właśnie w tym roku.
ps. Związek "ożył" w 1990r.
Ostatnio zmieniony przez wrangla Nie Mar 20, 2005 6:25 am, w całości zmieniany 1 raz
Nytych i Lipicz występują na mojej mapie z 1946 r. wszysto więc by się zgadzało. Nie wiem kiedy Nytych (vel. Nitych) został Nowym Stawem, ale na mapie z 1948 już nim jest.
Oglądając stare tematy "poprzyglądałam się" troszkę tej mapie i z tego co widzę to odcinek autostrady od Elbląga do Królewca został oddany w latach 1936-1938 (etapy tu źródło ), natomiast budowę mostu w Knybawie rozpoczęto w roku 1939... źródło, siłą rzeczy wychodzi na to że mapa może być sprzed roku 1940...
Molo w Jelitkowie i Brzeźnie, kolej do Kokoszek - to wszystko zniknęło chwilę wcześniej i (moim skromnym zdaniem naturalnie ) autorzy mapy pewnie wierzyli, że powróci (i bazowali na mapach sprzed wojny oczywiście).
GLOB był wydawnictwem kartograficznym Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego, to byli ludzie światli i mieli niezłe pomysły...
(w 1950 r. połączono ich z PTT, ale to już inna historia)
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum