Po prostu mostek służył jak połączenie latarni z pomostem, a falochron pełnił tylko i wyłącznie przypisaną sobie funkcję.... Chociaż jestem w posiadaniu widokówki z początku XX w. przedstawiającą cumujące przy pomoście okręty wojenne, natomiast tzw. publiczność spaceruje właśnie wspomnianym falochronem.
Po prostu mostek służył jak połączenie latarni z pomostem, a falochron pełnił tylko i wyłącznie przypisaną sobie funkcję.... Chociaż jestem w posiadaniu widokówki z początku XX w. przedstawiającą cumujące przy pomoście okręty wojenne, natomiast tzw. publiczność spaceruje właśnie wspomnianym falochronem.
A masz możliwość zeskanowania i zamieszczenia jej tutaj?
Pzdrw.
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
ale wykryłem małe fałszerstwo. Pocztówka jest lustrzanym odbiciem zdjęcia zrobionego w Brzeźnie, bo wspomniana latarnia ledwo widoczna między okrętami, jest po drugiej stronie, a widok jest sygnowany jako "Neufahrwasser-Westerplatte".
Nie... To zdjęcie na pocztówkę jest robione od strony Westerplatte, czy N.Portu, jak kto woli. Moja pocztówka była"robiona z drugiej strony kanału i poprostu odwrócona...
Kurczę! Że też nie mogę zeskanować....
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 9:48 pm Po długim czasie...
Wreszcie mam skaner.
To jeśli dobrze pamiętam moje obserwacje to ta pocztówka.
Lepiej późno niż wcale...
skanuj0019.jpg
Plik ściągnięto 13470 raz(y) 77,23 KB
A propos wcześniejszych postów odnośnie połaczenia latarni i falochronu z pomostem, to mam jeszcze taką pocztówkę.
skanuj0020.jpg
Plik ściągnięto 13469 raz(y) 76,45 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum