To jest altanka przy ujściu Swelini do Zatoki Gdańskiej.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie w którym to miałoby być miejscu. Jak sobie przypominam zdjęcia granicy Pl-WMG to wygląądało to inaczej. Ale wierzę na słowo.
Prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie w którym to miałoby być miejscu. Jak sobie przypominam zdjęcia granicy Pl-WMG to wygląądało to inaczej. Ale wierzę na słowo.
Ta granica istniała tylko 20 lat. NIekoniecznie ta pocztówka musi pochodzić z tego okresu. Marcin, jesteś pewien, że to tam? Bo ja dopiero wieczorem w jaskini mogę sprawdzić, ta Menzelweg coś mi mówi, ale nie pamiętam co...
Ta granica istniała tylko 20 lat. NIekoniecznie ta pocztówka musi pochodzić z tego okresu.
Nie chodzi mi o jakieś zabudowania, słupy graniczne czy stojacych strażników ale o ukształtowanie terenu. A wspominam o zdjęciach punktu granicznego, bo jakoś wcześniej nikogo nie interesowało ujście Sweliny samo w sobie.
Cytat:
Zdjęcie z Ebaya ? Kupujesz tam coś ?
Pocztówka jest z allegro, na Ebayu już kupowałem, ale koszty przesyłki i przelewu były większe od ceny przedmiotu.
Znalazłem moją "Waldkarte von Oliva und Zoppot" z 1936 r. i wiele się wyjaśniło: dzisiejszy potok Swelina to dawny Menzelbach. Szkoda tylko, że nigdzie nie widać Menzelweg. Ale i tak jest pięknie!
I jeszcze pocztówka z albumu "Sopot".
Zoppot - Partie am Menzelweg und Kollath-Tempel, 1901
kollathTempel.JPG
Plik ściągnięto 18426 raz(y) 32,77 KB
Ciekawe, że również w tym niemieckim opisie obok zdjęcia pojawia się nazwa "Swelinia".
Jak Wam się wydaje, ten teren wokół to chyba trawa, prawda? Zwłaszcza na tej pierwszej pocztówce to widać. Jest nawet jakby cień drzewa stojącego po lewj stronie. Myślałem, że może ta altanka stała przy plaży - wtedy to wzniesienie by nawet pasowało, a tak nie bardzo potrafię to umiejscowić w obecnym terenie. No ale może przez 100 lat coś się pozmieniało.
Ciekawe, że również w tym niemieckim opisie obok zdjęcia pojawia się nazwa "Swelinia".
Jak Wam się wydaje, ten teren wokół to chyba trawa, prawda? Zwłaszcza na tej pierwszej pocztówce to widać. Jest nawet jakby cień drzewa stojącego po lewj stronie. Myślałem, że może ta altanka stała przy plaży - wtedy to wzniesienie by nawet pasowało, a tak nie bardzo potrafię to umiejscowić w obecnym terenie. No ale może przez 100 lat coś się pozmieniało.
To mogło być w miejscu dzisiejszego parku, tam gdzie nad Sweliną jest mostek. Teren obecnie zadrzewiony, ale te drzewa niekoniecznie musza mieć sto lat... Poza tym plaża pod samą skarpą też mogła być zatrawiona, mozliwe, że brzeg się w tym miejscu cofnął...
Polskie nazwy w niemieckich opisach w polskich albumach nie są niczym zaskakującym. Co to za album "Sopot"? Bo tam jest napisane, że poniżej jest zdjęcie Willi Bergera z mojej ulicy...
Co to za album "Sopot"? Bo tam jest napisane, że poniżej jest zdjęcie Willi Bergera z mojej ulicy...
A taki.
Sopot.JPG
Plik ściągnięto 18407 raz(y) 26,47 KB
To mogło być w miejscu dzisiejszego parku, tam gdzie nad Sweliną jest mostek.
Przepraszam, że marudzę, ale gdzie przy Swelini jest park z mostkiem? myślisz o tym miejscu tuż przy samym ujściu?
Końcówka sopockiego Parku Północnego. Tam gdzie skarpa sopocka zbliża się do morza. Park znajdujący się między skarpą a plażą mocno sie w tym miejscu zwęża i właściwie kończy na Swelinie. Nad Swelina jest mostek i dalej jest już Gdynia, Kolibki właściwie. W Kolibkach juz nie ma parku, bo nie ma na niego miejsca.
Kiedys z Pumeksem dyskutowaliśmy na Cafe Trójmiasto czy Swelina, czy Swelinia. I zdaje się, że więcej argumentów było na korzyść twardego zakończenia tej nazwy: SWELINA.
Kiedys z Pumeksem dyskutowaliśmy na Cafe Trójmiasto czy Swelina, czy Swelinia. I zdaje się, że więcej argumentów było na korzyść twardego zakończenia tej nazwy: SWELINA.
Ze mną? a może ze mną też, ale chyba nie tylko ze mną... też mi się wydaje, że ustaliliśmy brzmienie: SWELINA.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum