CZESC -dzisiaj z Panoramy dowiedziałem się że zlikwidują muszlę koncertową na placyku zebrań ludczyków-to smutne.Trzeba by porobic sobie zdjęcia na jej tle-bo nie długo juz jej nie będzie.
Gdańsk potrzebuje takiego miejsca w pobliżu centrum, gdzie bez przeszkód mogłyby się odbywać duże imprezy kulturalne, dla wielu tysięcy gdańszczan. Plac przy Bramie Oliwskiej, bez muszli koncertowej - reliktu dawnej epoki, świetnie spełni to zadanie - stwierdził prezydent Gdańska.
Dodam, że i w zimie wykorzystamy możliwości placu, chociażby organizując lodowisko dla młodych gdańszczan, którzy mieszkają w dzielnicach zbyt odległych od hali „Olivia” - dodał Paweł Adamowicz, w rozmowie z redakcją portalu www.gdansk.pl
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
...no ale powodem rozbiórki nie jest to, że muszla jest "reliktem dawnej epoki" (cokolwiek miało to znaczyć), powodem jest zły stan techniczny.
Cytat:
W dniu 14 stycznia Miejski Dom Kultury zlecił sporządzenie ekspertyzy stanu technicznego i bezpieczeństwa dalszego użytkowania muszli koncertowej. Zadanie to wykonało Biuro Ekspertyz, Wycen i Projektowania Budownictwa „Ekspert”, które w dniach 15 - 16 stycznia 2005 roku dokonało przeglądu stanu technicznego budowli.
Muszla koncertowa obecnie nie jest wykorzystywana, a na przestrzeni ostatnich 50 lat wykorzystywana była sporadycznie. W znacznym stopniu zdewastowane są elementy wewnętrzne i zewnętrzne budowli. W elementach konstrukcyjnych występują poważne uszkodzenia - tak jest w przypadku konstrukcji żelbetowej oraz murów nośnych. Popękane są ściany dobudówek, które częściowo rozpadają się. Dach, poważnie uszkodzony, nie chroni przed zalewaniem wnętrza „muszli” w czasie deszczu. Inne elementy konstrukcji - boczne wiaty, schody i scena nie spełniają podstawowych wymogów bezpieczeństwa i są wadliwie skonstruowane.
Wnioski ekspertyzy są jednoznaczne. Obiekt powinien być w całości rozebrany. Stopień zniszczenia elementów oraz wadliwe rozwiązania funkcjonalno-użytkowe nie uzasadniają przeprowadzenia jego remontu lub modernizacji.
Jest jescze inny scenariusz (dotyczący raczej obiektów zabytkowych): otwiera się obok punkt skupu złomu i nie trzeba nawet zdejmować kłódki z drzwi Typowe...
Co do nazwania go imieniem Kuronia... ja jestem przeciwny nadawnia nazw czemukolwiek nazwiskami jakichkolwiek polityków itp, bo to czy zasłużył czy nie będzie zawsze sprawą dyskusujną. Nawet jak nie teraz to jak czasy się troszkę zmienią.
Niespecjalnie mam jakiś określony stosunek do samej nazwy placu...gdyby zmieniono ją, nic by mi to nie przeszkadzalo....a sama muszla, no cóż, czasem przeważa sentyment- i wlaśnie w przypadku usunięcia muszli trochę będzie jej brakować...
A nie mógłby zostać placem przy Bramie Oliwskiej?
Nazywanie miejsc nazwiskami polityków powoduje, że co jakiś czas trzeba nazwę zmieniać. A to w topografii najgłupsze co można robić.
Skoro używają nazwy w jakimkolwiek kontekście, to znaczy, że ona istnieje w świadomości społecznej. Nie ma już ogrodów przy Neugarten ani przy Langgarten, a nazwy są. Nie widzę powodu, dla którego niedaleko nieistniejącej bramy nie mógłby istnieć plac nazwany od niej.
Kto nie zdążył obfotografować muszli – już nie będzie miał tych zdjęć. Dziś będąc przy Placu Zebrań Ludowych właśnie zauważyłem brak muszli... Będzie mi mimo wszystko brakować czegoś w krajobrazie Gdańska.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Ostatnio zmieniony przez Marcin Pią Kwi 08, 2005 4:15 pm, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum