Wysłany: Nie Mar 06, 2005 12:16 pm Bangladesz na Zaspie
Wydzielone z wątku Grunwaldzka.
-----------------------------------------------
Ja nie jestem przeciwnikiem nowoczesnej architektury, tylko że wszystko ma swoje miejsce (wiem, powtarzam się). Na pasie starowym, na Zaspie nie będą pasowały rekonstrukcje kamieniczek, ale nowoczesna architektura jak najbardziej. Ciekawe swoją drogą, kiedy zlikwidują ten Bangladesz. Plany były już 10 lat temu.
Ciekawe swoją drogą, kiedy zlikwidują ten Bangladesz
Przedłużyli im możliwość handlu w tych budkach jeszcze przez dwa lata ...
Wygląda na to, że ta prowizorka postoi do końca świata albo i o jeden dzień dłużej
Chyba, że szczury tak się tam rozmnożą, że wygryzą kupców z ich bud.
A co miałoby tam stanąć? Wątpie w to, żeby miasto odrazu zagospodarowało ten teren. Będzie tak stać 100 opuszczonych bud. Lepiej niech to stoi do momentu jak będzie plan zagospodarowania i pieniądze. Zamkneli by to tydzień i rozpoczęcie budowy. Tak by chyba było lepiej niż oglądać popalone stare budki przez kto wie ile lat.
O ile dobrze pamiętam, to z dziesięć lat temu był chętny inwestor (albo dwóch), ale kupcy oprotestowali, proboszcz poparł, miasto przyklepało i budy stoją jak stały. Był też chyba problem z własnością gruntów, część miało miasto, część skarb państwa, ale jak jest teraz, nie wiem.
Aha, miał tam powstać kompleks biurowy, jakiś hotel i sklepy. Kupcy albo mieli zainwestować, albo wynająć boxy i płacić czynsz, albo "do widzenia". I chyba o to poszło.
Politycy boją się o swoje stołki i dlatego wszystko stoi. Choć ich w tej sytuacji rozumiem. Zabrać pensje 2000 zł w dzisiejszych czasach to mieszkanie pod mostem. Ale wracając do tematu czy zagospodarowaniu ma ulec tylko część południowa lotniska czy też północna, która już częściowo jest zabudowana?
Ja bym tam chętnie widział na całym pasie startowym taki pas kwartałów nowej abudowy z jedną centralną ulicą handlową, coś jak Świętojańska w Gdyni. Myślę, że to by dodało miejskiego charakteru całej dzielnicy.
Ja proponuję likwidację al.Rzeczpospolitej, Osiedla i ponowne uruchomienie lotniska - będzie jak na (byłym) lotnisku Kai Tak w Hong Kongu... No dobra... Pomysł przebudowy i stworzenia czegoś tworzącego tkankę miejską (podpowiedź dla Miejskiej Komisji Planowania czy innego licha - Centrum Handlowe i parking na 1000 samochodów to nie jest tkanka miejska) byłby całkiem dobry, pod warunkiem zachowania umiaru i rozważnego doboru projektu (tylko nie Michela).
Ja bym chciał ładne ciągi 5-6 piętrowej zabudowy wzdłuż ulic, ulice schodzące się gwiaździście, na parterach kawiarenki, dużo zieleni, może jakieś kolumnady ?... dobre, ale nie w Kraju Nadwiślańskim
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum