Wysłany: Sro Lut 09, 2005 6:13 pm dzisiaj - w lekko zamglonym słoneczku...
Tczew i jego Fara. Jeju!!!!!!!! jakiż piękny jest ten kościól!!! Słuchajcie, jak kto nie był, to niech tam jedzie koniecznie. No i sam Tczew jest urokliwym miastem. Proszę sobie popatrzeć...
pieta.JPG
Plik ściągnięto 15801 raz(y) 52,69 KB
sklepienie Fary.JPG
Plik ściągnięto 15801 raz(y) 38,55 KB
jak na panny z Xv wieku - wygladaja niezle - do tego pieta i czas sie zatrzymal.JPG
nie... ale myślę, że niewiele straciłam... I tak nie obeszłam Tczewa dokładnie, na razie to tylko 5 godzin , bowiem zaszłam do Muzeum i tam "wsiąkłam". Przewspaniałe są tam panie opiekujące się wystawami. No i do biura zaszłam to informacje o Obozie Przejściowym. Już wiem, że w tym celu to ja musze odwiedzić Bibliotekę Miejską. Więc będę teraz dośc częstym gościem Tczewa. Zdjęć mam dużo, ale miasto jest szalenie fotogeniczne. A fara jest po prostu przebojem!!!
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
W Muzeum (Wisły) to o tej porze roku można...ZAMARZNĄĆ!!!! Brrrrr!!!!
Osobiście przestrzegam... no, chyba, że teraz już uruchomili ogrzewanie?
Ale poza tym jest tam parę fajnych rzeczy do obejrzenia, masa ciekawych fotek archiwalnych choćby, o łodziach, sieciach itp. nie wspominając
A u pań w okienku wyczesaliśmy raz z Moją-Ładniejszą-Połową ciekawy albumik o Kanale Ostródzko-Elbląskim
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin (II)
============================
Z dwóch kaczorów wybieram Donalda
Most jest zaczarowany.... I trudno się od niego odczepić. W ogóle zauważyłam, ze najwięcej ma w aparacie właśnie mostu.
A co do Muzeum, to ja wiem, jak tam potrafi być zimno i dlatego ogacona byłam jak na wyprawę na biegun
a... nie ma kanału Ostródzko-Elbląskiego... jest Kanał Elbląski niestety powtarza się ten błąd nawet w publikacjach... Nie żyje pan Klim i nie ma kto teraz tego prostować.
Dzisiaj nie było nic ciekawego z publikacji. I żałuję, ze nie kupiłam - kiedy był katalog z wystawy o mennonitach parę lat temu! ot, trąba jerychońska ze mnie!
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
A propos Fary... kiedyś jej wieża wyglądała nieco inaczej. No, konkretnie jej zakończenie, zwieńczenie, hełm czy jak by to-to nazwać Dawniej był on drewniany, ale niestety przyszedł dzień pożaru i... po odbudowie (ze względów bezpieczeństwa pe-poż bodaj... ) nie zrekonstruowano tego w kształcie poprzednim...
Mam tu chyba gdzieś parę fotek...
Kasiu, jeszcze co do Kanału... Hmmm... zupełnie nie znam tematu, więc i spierać mi się z Tobą nie wypada, ale... ta "moja" publikacja wygląda na autorytatywną.
Powiem może co to jest: "Kanał Ostródzko-Elbląski" pod red. dr hab. Stanisława Januszewskiego, wydane w serii "Zabytki przemysłu i techniki w Polsce" (5) przez Fundację Otwartego Muzeum Techniki Biuro Studiów i Dokumentacji Zabytków Techniki w 2001 r. A śp. Roman Klim jest współautorem jednego z rozdziałów tej publikacji...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum