Wysłany: Wto Sty 25, 2005 10:12 am Gdańska kamienica przyszłości
Zaprojektują gdańskie kamienice
Ciekawe, jaka jest szansa, że powstanie coś lepszego niż 200 "rekonstrukcji" a la St. Michel?
Chociaż, jak czytam takie dyrdymały:
Cytat:
- W komisji konkursowej mają zasiadać wybitne autorytety z Niemiec, Niederlandów i Polski. Te kraje uczestniczyły w budowie Gdańska. Pochodzący z nich architekci tworzyli na terenie miasta, więc najbardziej rozumieją styl, który tu obowiązuje - mówi Bogdan Rutecki z gdańskiego magistratu.
to ogarnia mnie sceptycyzm co do kompetencji komisji, i niepokój o wyniki konkursu.
Bloki to jest to, co postawiono w latach pięćdziesiątych - sam wiesz, jak wyglądają "od zaplecza" Dom Angielski czy "Złota kamieniczka". Ja jestem za nowoczesną kamieniczką ładnie harmonizującą z otoczeniem - czyli bez ścian z przydymionego szkła, ale z elementami jak najbardziej XXI-wiecznymi. Zresztą chyba pokazywałeś, jak to się robi w Brukseli...
Aha, jak ktoś nie pamięta, to link do kwietniowego tekstu z informacją o tym samym konkursie:
Konkurs na gdańską kamieniczkę XXI wieku
Moim zdaniem on nie jest na Młodym ani Nowym Mieście. Młode Miasto załozyli Krzyzacy ,m.w. teren koło zamku w stronę Starego Miasta ,a Nowe Miasto jest (chyba) projektowane na terenie stoczni. Czasem występuje nazwa Młode Miasto mając na uwadze właśnie te projektowane lecz moim zdaniem jest to błąd.
no wiesz... nie chcę brzmieć jak stary belfer, ale nie masz racji... Obszar Głownego Miasta na północ od Szerokiej, to właśnie Nowe Miasto. W odróżnieniu od Młodego Miasta, które jest właśnie tym krzyżackim satelitą Gdańska właściwego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum