Jakiś czas temu byłem w redakcji 30 Dni i zakupiłem kilkanaście archiwalnych numerów. Czytając jeden z nich, z listopada/grudnia 2001 roku trafiłem na artykuł Mieczysława Abramowicza pt. „Ulica Gdańska”. Jest tam sporo materiału do Zakładu Gdańskografii. Tak, więc Pan Abramowicz pisze m.in. o:
-Danzigerstrasse w Hamburgu – wspomina o niej Germanus w Zakładzie.
-Knajpie Danziger Bucht ( Zatoka Gdańska ) również w Hamburgu, prowadzona przez Serba, miejsce spotkań serbskich emigrantów.
-Danziger Strasse w Berlinie, w dzielnicy Mahlsdorf.
-Danziger Strasse w Bonn, w dzielnicy Bad Goldesberg.
-Dwie Danziger Strasse w Kolonii, jedna w dzielnicy Porz, druga w Loevenich.
-Rue de Dantzig ( ulica Gdańska) w Paryżu, przy bulwarze Lefebvre’a.
-Passage de Dantzig ( Pasaż Gdański) w Paryżu.
-Ulica Gdańsk w Pradze.
-Via Danzica w Teramo we Włoszech.
-Plac Gdański w Nowym Jorku.
-Danzig Street w Hajfie – Izrael.
-Plac Gdański na Long Island, Nassau – Bahamy
Część tych miejsc jest opisane, jest też kilka fotografii. Pan Abramowicz wspomina też o ulicach Gdańskich w Polsce. Tak więc o Gdańskiej w Gdańsku , byłych Gdańskich w Sopocie i Gdyni, najdłuższej Gdańskiej na świecie o długości 50 kilometrów na Mierzei Wiślanej, najkrótszej w Elblągu ( 20 metrów), oraz Gdańskich w Bydgoszczy, Szczecinie, Łodzi, Warszawie, Krakowie, Opolu, Pucku.
W którymś z Danziger Hauskalenderów też był długi artykuł z wieloma zdjęciami tabliczek z nazwami ulic związanymi z Gdańskiem. Jak go znajdę to podeślę parę skanów.
Podejrzewam, że w Niemczech również...
Np. w Weingarten, Bremie (...), Bad Bergzabern, Brakel, Quakenbrück, Passau, Eching, Hamburgu, Düsseldorfie, Koeln czy Charlottenburgu. To tylko początek z tego, co wyrzuca Google po wpisaniu "danziger strasse"...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin (II)
============================
Z dwóch kaczorów wybieram Donalda
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
W którymś z Danziger Hauskalenderów też był długi artykuł z wieloma zdjęciami tabliczek z nazwami ulic związanymi z Gdańskiem. Jak go znajdę to podeślę parę skanów.
To były "Zbiory prywatne" rocznik 1994 r. Jeśli kktoś jeszcze nie zauważył, to w Gdańskografii to już jest tylko zdjęć brakuje, no chyba że uda mi się wreszcie jakiś skaner dorwać....
A to znalazłem w urzędowym budynku w Bydgoszczy przy ul. Dworcowej 68. W sąsiednim oknie znajduje się herb Bydgoszczy. Niestety uwieczniłem to tylko telefonem komórkowym.
Ostatnio zmieniony przez Makabunda Czw Lip 09, 2009 7:34 pm, w całości zmieniany 1 raz
Zdjęcie cosik kiepskie, ale raczej to na herb Torunia wygląda - nie widzę kształtu wież i bramy, ale anioł chyba w bydgoskim herbie nigdy nie występował.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum