_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
- W leju znaleźliśmy też pocisk kalibru 203 mm, najprawdopodobniej z niemieckiego ciężkiego krążownika - mówi archeolog Mirosław Sobczak - Można więc spekulować, że zginęli od zbyt krótkiej salwy własnych okrętów, osłaniających żołnierzy, uciekających z Gdańska przed Rosjanami w 1945 roku.
Ciekawe, jak pocisk, który nie eksplodował zabił tych biednych żołnierzy.
Spokojny i normalny ton, w jakim prowadzone są te relacje i obraz tej współpracy zasługują na wielki szacunek. Oby tak właśnie rozmawiano i współpracowano w sprawach związanych z trudną historią.
ja mam tylko jedno pytanko.. dlaczego gdy chodzi o jakas medialna sprawe to niemieckie sluzby tak wspaniale wywiazuja sie ze swoich obowiazkow.. tymczasem gdy ktos natrafi na niemieckie szczatki i zglosi to samemu [bez prasy i TV] to potrafia przyjac zgloszenie i nic nie zrobic przez rok.. a czasami wogole nie podjac sprawy.. zero ekshumacji ani tym podobnych..
Wysłany: Nie Kwi 17, 2005 6:40 pm twierdza Świnoujście
Wiecie, że Gdańsk dorobił się nowej twierdzy – ŚWINOUJŚCIE! Taką informację podała sobotnia Gazeta Wyborcza (patrz załączone zdjęcie) i to na pierwszej stronie. Nie wiedziałem gdzie podać tę informację, tu czy do „bystrzaków”. Myślę jednak, że w tym wątku będzie bardziej czytelna.
Co do samej idei tego typu działań, to jestem jak najbardziej za. Trzeba, każdego godnie pochować, to jedna z chrześcijańskich (humanitarnych) powinności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum