kwarantanna rz. ż Ia 1. ‘okres przymusowej izolacji ludzi, zwierząt, roślin lub towarów przybyłych z terenów objętych epidemią, którego czas trwania określa okres inkubacyjny dla danej choroby zakaźnej’ 2. ‘miejsce takiej izolacji’
Chodzi o to, że jak się zjawia duża grupa uchodźców, to lepiej ich potrzymać w izolacji i poobserwować, czy się nie wykluje u nich jakaś epidemia, zanim się im zezwoli na swobodne łażenie i kontaktowanie się z miejscowymi.
Oczywiście często sprawy sanitarne są jedynie wygodnym pretekstem, by ograniczyć prawo tych osób do swobodnego poruszania się.
No właśnie - chodziło mi o to, czy to była kwarantanna w sensie sanitarnym (cytowanie mi słownika jest drobną przesadą ) , czy też może to słowo było używane na coś zupełnie innego... co się przecież mogło zdarzyć a wy z pewnością o tym byście wiedzieli
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Dla Was nie ma trudnych zagadek. Myślałem, że ten obóz uchodźców vel punkt kwarantanny Was rozłoży, ale nie. Bardzo szybko poszło odgadnięcie. Mi osobiście zajęło to trochę więcej czasu. Te zdjęcia zobaczyłem po raz pierwszy dwa dni temu
Co do baraku na Kolonii Uroda - moze chodzi o to samo? (watek o nieistniejacych kinach)
Lucy napisala:
Dorka, to ja Cię przebiję bo...na Kolonię Uroda za mojego dzieciństwa przyjeżdzało kino objazdowe. Dzieciaki z ust do ust przekazywały sobie tę wiadomość i z wszystkich ulic okolicznych zlatywały się jak pszczoły do miodu:) Juz nie pamiętam w jakim pomieszczeniu były filmy? wyswietlane;) Nie pamiętam nawet czy to były filmy Wiem tyle, ze to byla wielka atrakcja
Dario Napisal:
Jeśli Kolonia Uroda to pewnie w tej pięknej stodole gdzie jest (bynajmniej jak ja chodziłem to była) siłownia "URODA" (nazwy już nie pamiętam). Był to budynek po czymś tam zaadoptowany na siłownię raczej na prędce. A o innym jego rodowodzie świadczy chociażby scena.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum