Ja dziełka "Pascala" staram się omijać szerokim łukiem, weryfikowałem je kilkakroć w terenie i szkoda gadać. Dowolna twórczość, powtarzanie plotek (np. "Bieszczady"), i masa masa błędów... (ten "kościerzyński" to akurat pikuś). Nadto autorzy z łapanki, chałtura, no i naruszanie praw autorskich (kopiowanie zdjeć w wersji rysunkowej, oczywiście już "gratis").
Odradzam, o niebo wolę przewodniki "Rewasza" (góry) czy też nasz gdyński "Region".
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Wiem, ze Pascal robi błędy w przewodnikach po krajach innych niż Polska (testowałem Bałkany). Miałem nadzieję, że na swoim podwórku bardziej się przykładają.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
... i ścierki.
Ja kiedyś słyszałem wywód nt. genezy nazwy "Kwidzyn", a wiązało się to ze świniami, które biegały ubrane w obrożami z dzwonkami i wydawały dźwięki (jak łatwo się domyśleć): kwi, kwi oraz dzyn, dzyn. Nie pamiętam niestety, jaki jest związek tych zwierzaków z samym miastem.
Od kogoś słyszałem, że w którymś z wydań na temat Gdańska jest w nim umiejscowiony... zamek! A tego, że zamek jest w Malborku ewentualny naiwny turysta dowiaduje się po przyjeździe.
A tego, że zamek jest w Malborku ewentualny naiwny turysta dowiaduje się po przyjeździe.
Po czym wsiada do pociągu regionalnego PKP, zestawionego z EZT EN 57, i pamięta podróż z Gdańska do Malborka przez resztę życia, jako bardziej egzotyczną niż podróż na słoniu indyjskim przez dżunglę...
Ja bardzo rzadko słyszę, żeby ktoś mówił "kościerski"...
Gdzie ty słyszysz, że coś jest "kościerzyńskie"?
To podobnie, jak w Gdańsku jest Starowka...
Wracając do sprawy:
Na pewno poprawną formą, używaną przez wszystkich Kościerzaków jest "kościerski"!
Jest powiat kościerski, Ziemia Kościerska, Kościerski Dom Kultury, Kościerskie Targi Książki... itd.
Obydwie formy słysze nader często w tak zwanej mowie potocznej.
Jak tu niedawno wspominał jeden taki wywalony, należy kultywować potoczne nazwy jako "autentyczne"...
Gdzie słyszysz?
Odmiana "kościerski" nie figuruje tylko na papierze! Jest oficjalna, a jednocześnie praktycznie używana. Właśnie tak wszyscy w Kościerzynie i okolicach mówią! Tak jest poprawnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum