Może chcesz wprowadzić, wzorem nazistów, polskie listy narodowościowe...?
ewentualnie getto ławkowe, sorki, forumowe.
matko, ależ mnie wqrza ta dyskusja. tak się składa, że w pewnej części nie wiem, skąd (bądź z kąd ) pochodzę i problemy narodowościowe wydają mi się debatowaniem nad przypadkiem - ostatecznie narodowości "krwi" się nie wybiera, nieprawdaż?
nie ma to jak zdrowe, solidne uprzedzenia. heh.
I co ta Solidarność takiego dała światu? Upadek komuny i Związku Sowieckiego? Totalna bzdura. Związek Sowiecki i jego reżim w Europie Wschodniej rozwalił sie sam: z przyczyn ekonomicznych. Gdyby był w stanie nadal nas trzymac za mordę, to by trzymał, choćby istniało 10 Solidarności.
Nie do końca się zgodzę. Przyczyn upadku ZSRR było oczywiście więcej niż tylko Solidarność i papież-Polak, ale imo nie można lekceważyć ruchu społecznego i ciśnienia jaki wywierał on na władzę. Po prostu (tym razem) pojawił się we właściwym momencie. Trudno przewidzieć, co byłoby gdybyśmy siedzieli biernie jak np, komunistyczne kraje bałkańskie.
Ale dla niektórych takie tam szczegóły jak 10 lat w te czy wewte nie mają żadnego znaczenia. Historia dla nich kończy się na stwierdzeniu, że Gdańsk był, jest i zawsze pozostanie polski, nie wiedzą wprawdzie od kiedy, w jaki sposób, jak długo, ani w ogóle, ale to jedno że polski wiedzą. I nic innego im do szczęścia nie jest potrzebne. A każdy kto myśli (bądź wie) co innego, to NIEMIEC. Prosty podział, prosta historia, dat żadnych nie trzeba znać. Niech żyje reforma szkolnictwa! Niech żyje ograniczanie liczby godzin historii, niech żyją cienkie podręczniki do tejże. Bo takie będą rzeczypospolite, jakie ich młodzieży (wg www.wrzeszcz.org: "młodzierzy") chowanie.
Rex, na boku i szeptem Ci podpowiem: pomnik upamiętnia wydarzenia roku 1970.
Dokładnie to napisałem w swoim poście.
Cytat:
Pytałem jaki wpływ na swiat miała masakra ludności w grudniu 1970 roku upamiętniona przez pomnik na placu Solidarności. I o ile ten wpływ był wiekszy od innych wydarzeń. Oczywiście nie odpowiedziałeś na pytanie, jak zwykle.
Napiszę jaśniej bo nie zrozumiałeś mojego postu najwidoczniej. Ja pisałem o nazwie placu a ty o pomniku. Pomnik upamiętnia wydarzenia z roku 1970 ale cały plac nosi nazwę Solidarności i upamiętnia wszystkie dokonania. Pomniknie jest jedynym historycznym elementem placu. Znajduje się tam również brama stoczni, która sama w sobie też jest swego rodzaju pomnikiem a sam plac w przyszłości będzie stanowił początek tak zwanej "Drogi do Wolności". Aby nie wdawać się z wami znowu w bzdurne dyskusje jeszcze raz podkreślę, że jedyne co chciałem przekazać to to, że uważam za bzdurę zmienianie nazwy tego placu na starą niemiecką, która niczego nam nie mówi o tym co było w tym miejscu najważniejsze.
btw. używjcie polskich liter jak chcecie pisać po Polsku.
_________________ Jestem gupi i wszyscy bardzo mnie rzałują!
Ostatnio zmieniony przez Dziki REX Czw Gru 30, 2004 2:28 pm, w całości zmieniany 1 raz
Noooo Seestrasse Twój nick mówi wszystko! Przeciesz jeśli nie masz nicka "Ulica Morska" to znaczy, że jesteś NIEMKĄ!!!!!!!!!
ekshibicjonizm... może i jestem - w jednej czwartej - nie wiem
to totalny przypadek, że żyję i mieszkam tu i teraz
i dlatego NIE MAM OCHOTY przystawiać się do jakiegokolwiek narodu. sto razy powtarzam, że durniów jest tyle samo w każdym narodzie, a ludzie mądrzy to tak naprawdę margines społeczny
btw. używjcie polskich liter jak chcecie pisać po Polsku.
no bardzo Cię sory, ja już się poprawiłam. Ogonki w mojej starej przeglądarce były poza zasięgiem jej możliwości. Mam nową, mogę się powyżywać.
Teraz to już naprawdę się czepiasz. Ze swojej strony staraj się poprawiać literówki, bo wychodzi na to, że piszesz w wielkim wzburzeniu i nie masz czasu przeczytać tego, co napisałeś. Bez urazy
Zaczynam mieć kłopoty ze swoją tożsamością narodową. Czy ktoś mógłby naprowadzić mnie, jkaiej narodowości jestem? Oczywiście na podstawie nicka. Ciekawy jestem wyników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum