Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
a co z kamiennym sercem gdanska?
Autor Wiadomość
arek 

Wysłany: Pon Sty 12, 2004 10:49 am   a co z kamiennym sercem gdanska?

prezydent Adamowicz juz parokrotnie obiecal odsloniecie spod nawierzchni asfaltowej kamiennego serca gdanska i co, nic? ja juz parokrotnie osobiscie skladalem taki wniosek w urzedzie miasta i ciagle obiecano ze to kwestia miesiaca dwoch chodzi o remont ulicy a tu tylko trzeba zdjac 2 metry kwadratowe asfaltu........jezeli mozna chcialbym abysmy razem wystosowali jakis list moze protest ja sam go przekaze mam nadzieje kompetentnym wladzom...co wy na to przeciez to wstyd aby taki zabytek byl przykryty asfaltem :twisted:

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Sty 12, 2004 2:38 pm   "kamienne serce gdanska"

arek napisał/a:
prezydent Adamowicz juz parokrotnie obiecal odsloniecie spod nawierzchni asfaltowej kamiennego serca gdanska i co, nic? ja juz parokrotnie osobiscie skladalem taki wniosek w urzedzie miasta i ciagle obiecano ze to kwestia miesiaca dwoch chodzi o remont ulicy a tu tylko trzeba zdjac 2 metry kwadratowe asfaltu........jezeli mozna chcialbym abysmy razem wystosowali jakis list moze protest ja sam go przekaze mam nadzieje kompetentnym wladzom...co wy na to przeciez to wstyd aby taki zabytek byl przykryty asfaltem :twisted:

Zdaje się, że nie ma jasności, czy ten kamień tam na pewno jest, przykryty asfaltem, czy w ogóle go zabrano. I nie wiem, czy starczą 2 m kw., bo są też rozbieżności co do wskazania miejsca, w którym to dokładnie było.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Sty 12, 2004 7:59 pm   

Wiadomo kto w "Mieście czterdziestu bram" pisze, że:
"Żyjący świadkowie twierdzą, iż kamień nigdy nie został ze swego miejsca usunięty. Znajduje się pod asfaltem, dokładnie u wylotu maleńkiej uliczki Krowiej, tuż przy żelaznej pokrywie studzienki kanalizacyjnej, na środku ulicy Świętego Ducha."
To może weźmiemy sprawy we własne ręce? Ciekawe, czy ktoś by się zorientował, gdybyśmy tak przyszli w roboczych kombinezonach i zaczęli rozkuwać asfalt...
Zdjęcie kamienia znajduje się ponoć w Danziger Hauskalender na 1988 r.

A może uhonorujemy nowym kamieniem obecny środek miasta? Jest wyznaczony na jednej z nowych map - wypada na Suchaninie gdzieś w połowie ul. Starodworskiej (czyli pomiędzy ulicami Kartuską i Powstańców Warszawskich). Miejsce nie jest może tak reprezentacyjne jak Główne Miasto, byłoby to jednak ciekawe nawiązanie do dawnego "kamiennnego serca miasta" i pewnie zawstydziłoby władze (sam nie wierzę w to, co piszę!) i zmotywowało to rychlejszego działania.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Sty 12, 2004 8:03 pm   

I jeszcze przy okazji: środek Trójmiasta to ponoć ul. Poznańska na Przymorzu., środek Sopotu wypada na ul. Żeromskiego, a środek Gdyni gdzieś w witomińskich lasach.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Sty 13, 2004 9:58 am   

Mikołaj Wierzbicki napisał/a:
Wiadomo kto w "Mieście czterdziestu bram" pisze, że:
"Żyjący świadkowie twierdzą, iż kamień nigdy nie został ze swego miejsca usunięty. Znajduje się pod asfaltem, dokładnie u wylotu maleńkiej uliczki Krowiej, tuż przy żelaznej pokrywie studzienki kanalizacyjnej, na środku ulicy Świętego Ducha."

Zdjęcie kamienia znajduje się ponoć w Danziger Hauskalender na 1988 r.

Zdjęcie widziałem przedrukowane, bodaj czy nie u Sampa. Ale co do świadków, to mam wrażenie że Brunon Zwarra pisał jednak, że go usunięto. Jeszcze to sprawdzę.

arek 

Wysłany: Wto Sty 13, 2004 11:48 am   

Dziekuje za taki odzew!!!! ten kamien znajduje sie w tym miejscu w ktorym byl....jestem o tym przekonany bo znalazlem robotnika ktory w tym okresie miedzy innymi pokrywal sw ducha dywanikiem asfaltu przed pamietna wizyta waznej osobistosci z Francji.tak zdjecie jego jest dostepne ,ja je widzialem nie u pana sampa ale u......i tu skleroza jak pogrzebie w swoich archiwach to dam znac........miejsce jego polozenia jest dosc dobrze okreslone a jego wielkosc to cos okolo srednicy okraglej studzienki kanalizacyjnej..........ja naprawde jestem zdeterminowany aby go wreszcie odslonic .........mija juz 1,5 roku mej walki i slabe wyniki a chodzi tylko o zerwanie troche asfaltu.....plakac sie chce......

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Sty 13, 2004 12:19 pm   

pumeks napisał/a:
Zdjęcie widziałem przedrukowane, bodaj czy nie u Sampa.

tak, jest, ale przedruk naprawdę kiepskiej jakości- nic prawie nie widać...
a jak się Wam podoba pomysł oznaczenia przy okazji nowego środka miasta? mieszkańcy mogliby mówić, że choć nie mieszkają w centrum, to mieszkają w środku miasta :lol:

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Wto Sty 13, 2004 4:33 pm   

Ja widziałem zdjęcie kamiennego serca gdańsk na jakiejś stronie, nie pamiętam adresu, ale napewno go znajde, mam gdzieś zapisany. Nie wiem czy nie było tego adresu w 30 dni, zobacze i dam znać.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Sty 13, 2004 8:57 pm   kamień na śW. Ducha

Zwarra pisze tylko, że ulicę wyasfaltowano i nie wie, czy kamień tam jeszcze jest. Ale swoją drogą, znam całkiem sporo ludzi którzy tamtędy co dzień jeżdżą samochodami, jak im zlikwidujecie asfalt, to będą kląć :lol:

Marek Z 

Wysłany: Wto Mar 09, 2004 8:46 am   

pumeks napisał/a:
Zwarra pisze tylko, że ulicę wyasfaltowano i nie wie, czy kamień tam jeszcze jest. Ale swoją drogą, znam całkiem sporo ludzi którzy tamtędy co dzień jeżdżą samochodami, jak im zlikwidujecie asfalt, to będą kląć :lol:

Środek miasta, ten, który istniał "od zawsze" jest pod asfaltem ul. Św. Ducha, tuż obok istniejącej do dzisiaj studzienki kanalizacyjnej. Jest to okrągły brukowy kamień wkomponowany w kostkę uliczną. Moim zdaniem fachowcy od asfaltu go nie usuwali (bo po co ?) Stanowił on wraz z kostką brukową równą powierzchnię, na którą spokojnie położyli sobie asfalt. Posiadam zdjęcie (z gazety) tego kamienia i uważam, ze mozna go łatwo zlokalizować. Do p. Mikołaja: Myślę, że to dobry pomysł, abyśmy odsłonili go samodzielnie. Weźmy w swoje ręce kilofy, kilka łopat, jakieś kombinezony - nikt się nie kapnie, a nasze będzie na wierzchu. :wink:
Popieram wniosek p. Arka, żeby wystosować w tej sprawie jakiś protest. Może zbierzemy w tej sprawie jeszcze trochę podpisów ? Pozdrawiam.

Przypomnienie tematu:
Mieliśmy oznaczyć nowy środek miasta znajdujący się na schodach prowadzących na Suchanino, a prof. Gruen miał wykonać jego projekt...

Marek Z 

Wysłany: Wto Mar 09, 2004 8:48 am   

Mikołaj, nie pogniewasz się, że wysłałem Twoje zdjęcie ? Ale to dla przypomnienia tematu...

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Sro Mar 10, 2004 3:01 pm   ODTWORZONY

Spróbuję odtworzyć, to co napisałem wcześniej w tym wątku.
Uważam przypomnienie o starym środku miasta i oznaczenie nowego za bardzo dobry pomysł, chociaż link nadesłany przez Lucy nieco sprowadził mnie na ziemię.
"prezydent Gdańska:
W tym roku może być problem z reali-zacją tego zamiaru ze względu na wydat-ki związane z usuwaniem skutków powo-dzi. Ale nie sadze, żeby realizacja projektu, który zostanie wyłoniony, była aż tak kosztowna, żeby nie udało się tego zro-bić w przyszłym roku. Inicjatywa jest bar-dzo ciekawa. Tym bardziej liczyłbym na opinie na ten temat i propozycje miesz-kańców Gdańska "
obawiam się, że to taka standardowa formułka, podmienia się tylko rodzaj wydatków uzasadniający bezczynność w tym roku.
Pewną nadzieję dała mi wizyta w dawnym Biurze Konserwatora Zabytków (pełna obecna nazwa: Urząd Miejski w Gdańsku Wydział Urbanistyki Architektury i Ochrony Zabytków Referat Ochrony Zabytków). Ludzie tam pracujący są otwarci na sugestie "konserwatorskiego undergroundu" jakim w ich oczach jesteśmy. Dowiedziałem się, że wkrótce ruszy odbudowa południowej pierzei św. Ducha, w zwiaku z czym będą tam prowadzone prace archeologiczne. Poza tym poważnie myśli się o zdjęciu asfaltu z tych ulic, na których przetrwał bruk. Wszytko to sprawia, że odsłonięcie dawnego "serca miasta" (jeśli tylko jest pod tym asfaltem) jest całkiem realne.
Obecny środek miasta, znajdujący sie przy ul. Starodworskiej, został wyznaczony przy pomocy skomplikowanego wzoru i programu komputerowego już kilka lat temu, o czym można było przeczytać w gazetach (Marku Ż, może wrzucisz skan?). Gruen zobowiązał się wykonać nie budzący kontrowersji :wink: projekt nowej płyty.
Mamy więc wszystko: wyznaczone miejsca, ludzi chętnych do pracy, przychylność konserwatorów. Brakuje nam tylko oficjalnego stanowiska UMG i wiary w to, że wszystko to mogłoby się udać. Biorąc jednak pod uwagę dobre kontakty niektórych z nas z dziennikarzami zza czerwonych drzwi, uważam, że pomysł przy pewnym medialnym wsparciu własnie teraz miałby szanse na realizację.
Howgh

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Sro Mar 10, 2004 3:04 pm   

obrazek z roots.gda.pl:

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Sro Mar 10, 2004 3:15 pm   

gdyby ktoś potrzebował zdjęć lepszej jakości, dysponuję nimi również w formacie 3100x2090

Marek Z 

Wysłany: Sro Mar 10, 2004 3:43 pm   

Mikołaju, świetnie to ująłeś, nic dodać, nic ująć. Tylko...
Jeżeli to jest właśnie ten moment, to co robimy ? Może pójdziemy z jakimiś transparentami pod UM, każdy weźmie po parę jaj, może utrafimy gościa, który mógłby w tej sprawie coś zrobić, he, he...
Czekam na odpowiedź. :wink:

Odpowiedz do tematu