Szukam wszelkich informacji o dłuuuuugim falowcu na Obrońców Wybrzeża.
Kto go zaprojektował?
Jakie ów architekt miał inspiracje?
Kto budował?
Kiedy falowiec dokładnie powstał, jak długo trwała budowa, czy były jakieś problemy, protesty...?
Jakie opinie krążyły w Gdańsku o tym tworze?
Kiedy wprowadzili się pierwsi mieszkańcy?
Ile osób obecnie mieszka w Falowcu? Itp. itd.
Proszę o wszelkie dane i klimaty...
Może znacie jakieś strony www poświęcone tej budowli?
Fotki ciekawe też mile widziane.
Z góry wielkie dzięki.
Ostatnio zmieniony przez pumeks Wto Gru 27, 2011 9:08 am, w całości zmieniany 1 raz
O falowcach to jakiś czas temu pracę pisała Gabi Rembarz z Katedry Rozwoju Miasta na PG... ale nie mam pojęcia czy gdzieś to opublikowała
Tak????
Znałam świetnie ojca i znam mamę jej
Mieszkają też w falowcu na Kołobrzeskiej..chyba jeszcze.. bo dawno nie miałam kontaktu z mamą a córka mnie nie zna
Wrangla, zajrzyj do przewodnika Lecha Krzyżanowskiego "Gdańsk, Sopot, Gdynia" (Warszawa 1977, Sport i Turystyka) na stronę 202. Znajdziesz to odpowiedzi na część pytań.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Przesada z tymi 10tyś. 5-7tyś max.
Jak sama nazwa mówi autor inspirował się falą. W dodatku morską, ale aby nie przesłaniać panoramy morza bloki ustawiono prostopadle lini brzegowej. Całą dzielnicę jako projekt urbanistyczny tworzył prof. Anders jeżeli się nie mylę. Do dziś pracuje na politechnice. Kto był jednak twórcą projketu falowca tego nie wiem.
_________________ Jestem gupi i wszyscy bardzo mnie rzałują!
Przesada z tymi 10tyś. 5-7tyś max.
Jak sama nazwa mówi autor inspirował się falą. W dodatku morską, ale aby nie przesłaniać panoramy morza bloki ustawiono prostopadle lini brzegowej. Całą dzielnicę jako projekt urbanistyczny tworzył prof. Anders jeżeli się nie mylę. Do dziś pracuje na politechnice. Kto był jednak twórcą projketu falowca tego nie wiem.
prof. Anders projektował tylko Małe Przymorze, a falowce to Wielkie Przymorze.
Ponoć jest to największy budynek mieszkalny w Europie.
Tak się komuniści chełpili, ale w rzeczywistości to kilkanascie (może ponad 20?) dwuklatkowych segmentów postawionych obok siebie. W podobny sposób stawiano później bloki na Żabiance i na Zaspie, z gotowych "paneli" made by Kokoszki.
To co odróżnia falowiec od zwykłych kokoszkowych bloków, to galerie... Myślałam że to jest w nich najokropniejsze i nikt już tego błędu nie powtórzy.
Dopóki jakieś 2 lata temu nie zobaczyłam "nowoczesnego" galeriowca na warszawskim Tarchominie
Jako wychowanek falowca na Lumumby chciałbym zaprotestować: segmenty nie są dwuklatkowe, tylko czteroklatkowe i mają po 200 m długości (na Lumumby są 3 segmenty, na Obrońców Wybrzeża 4). Z Żabianką to nie ma wiele wspólnego.
Ciekawe czy dozyjemy czasów że falowce zostaną wysadzone... jak to się stało np. ze słynnym osiedlem Pruitt-Igoe w St. Louis.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum