Ostatnio w gdańskiej telewizji podano informację że powstaje zalkładowe muzeum elektrowni wodnych w Straszynie. Mają trochę eksponatów( orginalne maszyny , generatory ,urządzenia elektryczne itp) trochę zdjęć i poszukują ich od dawnych pracowników.
Leon, jeśli interesujesz się tematem na poważnie, to radziłbym dotrzeć do książki "Geschichte der Doerfer auf der Danziger Hoehe", autor nazywa się J. Muhl, a wydana została Gdańsku w 1938 r. Powinna być w Niemczech osiągalna, zwłaszcza że Rosenberg wydał po wojnie reprint wydania z 1938 roku.
Dla zainteresowanych-Straszyn to nie tylko Elektrownie´: w Straszynie powstala jedna z pierwszych w Europie Polnocnej papiernia ktoera przebudowano na Kuznie ktoerej mloty napedzano sila wodna -Hammermühle ;pozatym Garbarnia z 18 Wieku nad starym korytem Raduni -w Predzieszynie stary Folwark i byly cmentarz rodz von Tiedemann-to takze Groby popielnicowe ktorych sporo mozna znalesc przy drode prowadzacej do Bakowa przy tej drodze z opowiadan moich krewnych znajdoja sie zakopane szczatki Cial pomordowanych lub zmarlych w drodze jencow Stuthoffu ktorych prowadzoeno przez Straszyn -znam te miejsca i mogie je opisac lub wskazac .
Leon, jeśli interesujesz się tematem na poważnie, to radziłbym dotrzeć do książki "Geschichte der Doerfer auf der Danziger Hoehe", autor nazywa się J. Muhl, a wydana została Gdańsku w 1938 r. Powinna być w Niemczech osiągalna, zwłaszcza że Rosenberg wydał po wojnie reprint wydania z 1938 roku.
Pumeks, czy ten "J.Muhl" ma coś wspólnego z niejakim Johnem Muhlem - urzędnikiem policyjnym z Polizeipraesidium?
Zbaraniałem jak zapytałeś, bo John Muhl to dość znany historyk, nigdy mi się nie kojarzył z policją. Ale zajrzałem właśnie do książeczki Marka Andrzejewskiego "Ludzie Wolnego Miasta Gdańska" i faktycznie, wygląda na to, że to ta sama osoba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum