Wysłany: Pon Gru 13, 2004 6:15 pm Hitler-Jugend Zoppot - Gdzie był budynek?
Potrzebuję informacji na temat lokalizacji/budynku okresu działania Hitler-Jugend w Sopocie. Najbardziej potrzebuję informacji gdzie mieściło się "Stanowisko Dowodzenia" Standortfuhrung Hitler-Jugend Zoppot. Z góry dziękuję za pomoc.
Maciek
ms@ftv.pl
Tu już padła odpowiedź:
[http://ssl.allegro.pl/phorum/read.php?f=270&i=34908&v=&t=34798]
Piszę, że róg Armii Krajowej i 23 Marca - w obecnym domu dziecka...
Pumeks kiedyś cytował M. Sperskiego "Sopockie pomniki" (Jantarowe szlaki nr 3/2001):
"W 1934 roku po zbudowaniu na wierzchołku Królewskiego Wzgórza schroniska młodzieżowego, u stóp wzniesienia, ustawiono głaz narzutowy o wys. 1,6 m. Napis na głazie informował: Albert Forster Hütte (Schronisko Alberta Forstera). Po 1945 napis skuto, głaz natomiast stoi do dziś obok przystanku autobusowego przy ulicy 23 Marca, u wylotu Doliny Gołębiewskiej. "
Mamuszka w "Bedekerze sopockim" pisze, że "w 1934 wzniesiono na wzgórzu (Królewskim) schronisko wycieczkowe dla hitlerowskiej młodzieży"
Pewnie p. Sperski nie ma świadomość, że pracuje ze mną (nie ten poziom - on dr hab. inż. (podkreślam ten inż.))8)) . Ale w razie czego to mogę do niego osobiście dotrzeć.
Pumeks kiedyś cytował M. Sperskiego "Sopockie pomniki" (Jantarowe szlaki nr 3/2001):
"W 1934 roku po zbudowaniu na wierzchołku Królewskiego Wzgórza schroniska młodzieżowego, u stóp wzniesienia, ustawiono głaz narzutowy o wys. 1,6 m. Napis na głazie informował: Albert Forster Hütte (Schronisko Alberta Forstera). Po 1945 napis skuto, głaz natomiast stoi do dziś obok przystanku autobusowego przy ulicy 23 Marca, u wylotu Doliny Gołębiewskiej. "
Mamuszka w "Bedekerze sopockim" pisze, że "w 1934 wzniesiono na wzgórzu (Królewskim) schronisko wycieczkowe dla hitlerowskiej młodzieży"
A jak juz przy Forsterze jestesmy - mam zdjęcia z ok 1942 r. z Sopotu - osiedla Albert Forster-Siedlung, po środku którego stał "Haus der Jugend".
Niestety na podstawie tych zdjęć nie mogę zlokalizować, gdzie to osiedle się mieściło (z góry uprzedzam - skanera nie mam, więc zamieścić ich nigdzie nie mogę). Czy ktoś cos o tym wie?
A przy okazji - w poprzednim moim poście jest literówka - miało byc "pisze", a nie "piszę" - sens zdania się przez to zmienił.
Chwileczkę, ale pytanie nie dotyczyło schroniska młodzieżowego, tylko siedziby lokalu Hitlerjugend - myślę że to są dwie rózne rzeczy. Tym niemniej, pytanie to zalicza się do łatwych - należy tylko odwiedzić jedną z bibliotek i przejrzeć książkę adresową Ja na razie nie planuję żadnej wizyty w bibliotece, ale może ktoś z Was będzie coś sprawdzał i przy okazji odszuka adres Hitlerjugend?
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
O ile wiem to Hitlerjugend mieściło się na ul. Orzeszkowej budynku już nie ma niestety został wyburzony w zeszłym roku w lato zamieszczam zrobione zdjęcie jeszcze przed zburzeniem tego budynku. Pozdrawiam
hitlerjugend.jpg
Plik ściągnięto 15345 raz(y) 28,87 KB
_________________ Ginnungagap - mityczna czeluść otchłani, która powstała w zaczątkach świata za czasów Ymira.
Wysłany: Wto Mar 08, 2005 1:32 pm Re: Hitlerjugend
ginnungagap napisał/a:
O ile wiem to Hitlerjugend mieściło się na ul. Orzeszkowej budynku już nie ma niestety został wyburzony w zeszłym roku w lato zamieszczam zrobione zdjęcie jeszcze przed zburzeniem tego budynku. Pozdrawiam
To wszyscy wiemy, ale pytanie dotyczyło siedziby Hitlerjugend w Sopocie, a nie we Wrzeszczu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum