Wysłany: Wto Gru 14, 2004 6:15 pm Stare nazwy dzielnic
Wlaściwie to sugestia dla Sabaotha.
Może, podobnie jak stare nazwy ulic skatalogować stare nazwy dzielnic?
Zwłaszcza, że o ile nazwy dzielnic z obszaru, który był zurbanizowany przed wojną (I bądź II) są (myślę) powszechnie znane, o tyle z nazwami "nowych dzielnic", które zanim nastała Polska Ludowa były po prostu łąkami, lasami, lub w najlepszym razie wioskami jest juz gorzej....
No tak - ładne odbicie piłeczki
Lepiej samemu zrobić, niz pisać, że "dobrze by było zrobic" problem tylko z czasem....
No a poza tym sam ma często wątliwości co do niektórych nazw - np. jak okreslic starą nazwę Przymorza? W ogóle się da? (pomijam oczywiście wsszystkie Dwory)
Jakby wszystko bylo oczywiste i wszystko byśmy wiedzieli, to nie mielibyśmy tu o czym rozmawiać.
A podział wg dworów funkcjonuje do tej pory - jest na wielu mapach. I chyba nie ma sensu szukanie odpowiednika dzisiejszego Przymorza.
Przy okazji - widziałes tę stronę?
http://gis.gdansk.pl/3.htm
Cytat:
Lepiej samemu zrobić, niz pisać, że "dobrze by było zrobic"
Na stronach AR jest na ten temat pewne przysłowie...
Proponuję jeszcze odwiedzenie strony - Struktura morfogenetyczna Gdańska.
Dla każdego "obszaru" wynieniono nazwy (ale z pewnością nie wszystkie) które funkcjonowały na przestrzeni dziejów.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Lepiej samemu zrobić, niz pisać, że "dobrze by było zrobic" problem tylko z czasem....
Ja też nie wygrałem czasu na loterii i rozwijam stronę w wolnych chwilach. Ale zalążek już jest (w dawnych nazwach), może pokuszę się kiedyś o rozbudowę.
Konradshammer nie obejmowało nigdy terenu dzisiejszego Przymorza, nie wiem, czy te wszystkie podmokłe łąki i bagniska miały jakąś wspólna nazwę, pewnie nie. Takimi większymi obszarami z nazwami były: Oliva, Glettkau, Broesen, Saspe, Langfuhr i Pelonken. Natomiast Konradshammer, Rothof, Weisshof, Koenigshof i Eckhof wyglądaja na nazwy posiadłości.
Natomiast Konradshammer, Rothof, Weisshof, Koenigshof i Eckhof wyglądaja na nazwy posiadłości.
Zgadza się. Cztery dwory: Czerwony, Czarny, Biały oraz Królewski (pochodziły z XVIII wieku) - zostały zniszczone w '45. Ale jeszcze w roku 1959 (jak pisze Mamuszka w książce "Oliwa - dzieje i zabytki") istniały jeszcze ruiny budynków, resztki założeń parkowych oraz stawy przydworskie.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Jakby wszystko bylo oczywiste i wszystko byśmy wiedzieli, to nie mielibyśmy tu o czym rozmawiać.
A podział wg dworów funkcjonuje do tej pory - jest na wielu mapach. I chyba nie ma sensu szukanie odpowiednika dzisiejszego Przymorza.
Przy okazji - widziałes tę stronę?
http://gis.gdansk.pl/3.htm
pewnie sensu to i nie ma, ale czy wszystko musi mieć sens?
A za link dzięki wielkie - nie widziałem nigdy wcześniej tej stronki - może nic wielkiego, ale w sumie fajna.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, no i mapkę
Był jeszcze Mühlenhof - jak podaje chociażby Zygmunt Warminski, przed wojną określano tak osiedle połozone obok dzisiejszego przystanku SKM Przymorze Uniwersytet (była tam spora kolonia polska, a np. Leon Lendzion, syn jednego z przywódców gdańskiej polonii, mieszka tam do dziś). W każdym razie od nazwy Mühlenhof urobiono polski "Młyniec", co w tej chwili oznacza połowę Zaspy położoną między torami tramwajowymi a SKM. Tak samo jak druga połowa Zaspy nazywa się "Rozstaje", co chyba wzięło się od nazwy dworu Eckhof.
Wysłany: Pon Mar 20, 2006 11:19 am Re: Stare nazwy dzielnic
danziger napisał/a:
Może, podobnie jak stare nazwy ulic skatalogować stare nazwy dzielnic?
Zwłaszcza, że o ile nazwy dzielnic z obszaru, który był zurbanizowany przed wojną (I bądź II) są (myślę) powszechnie znane, o tyle z nazwami "nowych dzielnic", które zanim nastała Polska Ludowa były po prostu łąkami, lasami, lub w najlepszym razie wioskami jest juz gorzej....
Szlag mnie czasem trafia jak widzę takie kwiatki jak np. Geant Osowa (a nie Wysoka),
czy Fashion House w Szadółkach (a nie w Rębowie). Albo rozmowa: - To zjedź z obwodnicy w Matarnii. - Gdzie? - No przy Ikei.
Albo jakiś Jelitkowski Dwór. Albo Carrefour na Morenie. Cmentarz Łostowicki i ul. Łostowicka to oczywiście Łostowice (a nie Ujeścisko). A okolice ul. Ptasiej i Cieszyńskiego to naturalnie Chełm (a nie Stara Wieś). Chełm jest też oczywiście na ul. Zamiejskiej i w Kol. Anieliki (bo czegoś takiego jak Stare Szkoty to nie ma). A obszar przy Hali Olivia to co to jest właściwie? Nie są to aby Polanki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum