Wysłany: Wto Lis 23, 2004 12:44 am Stare nowe zabytki i inne budowy w Gdańsku
Trochę się ostatnio działo w Gdańsku zwłaszcza pod względem renowacji zabytków. Ukończono konserwację wieży Katowni. Będziemy mieli w katowni muzeum Bursztynu, pomysł bomba, nareszcie ją zwiedzę na spokojnie.
Radison wciąż na wstępnym etapie budowy. Ponoć ma wyglądać od tyłu nieco jak hotel rezydent w Sopocie. Brawo down.
Na piwnej rośnie czwarta kamienica, protesty mieszkańców zostały spacyfikowane. Strach pomyśleć co to będzie. Pewnie coś w stylu Elbląga.
Zbrojownia in progres. Koniec remontu na wiosnę, ale już teraz wiadomo, że podobnie jak w przypadku innych odrestaurowanych zabytków prace są niekompletne. Jednej z fugur brakuje miecza i nadal go nie będzie hehe. Może go kiedyś dosztukują.
_________________ Jestem gupi i wszyscy bardzo mnie rzałują!
Wysłany: Wto Lis 23, 2004 9:48 am Re: Stare nowe zabytki i inne budowy w Gdańsku
Dziki REX napisał/a:
Na piwnej rośnie czwarta kamienica, protesty mieszkańców zostały spacyfikowane. Strach pomyśleć co to będzie. Pewnie coś w stylu Elbląga.
Mam obrazek tego, co Michel w tym miejscu zaprojektował. Elbląga to raczej nie przypomina, niestety. Raczej to co Michel już postawił na Szopach. Kamieniczka druga z lewej ma mieć szczyt udający manieryzm, pozostałe trzy mają być "klasycystyczne".
Akurat ten projekt będzie zrealizowany bardzo szybko, zależnie od pogody mogą się z tym uwinąć w kilka-kilkanaście tygodni. A zastrzeżenia mam takie o jakich już pisałem - jeżeli to ma być rekonstrukcja, to niech będzie wierna nie tylko co do kształtu elewacji, ale także co do użytych materiałów. Nie podoba mi się budowanie "manierystycznej" kamieniczki ze zbrojonego betonu. Paradoksalnie, kamieniczki budowane w latach pięćdziesiątych były pod tym względem bliższe oryginałom - technika murarska w latach pięćdziesiątych niewiele się różniła od tej z XVI wieku. W czasach księżycowej ekonomii była nawet możliwość robienia takich eksperymentów, jak produkcja cegły palcówki - identycznej ze średniowieczną! - w specjalnych PKZ-owskich cegielniach. Dałoby się też zrobić drewnianą konstrukcję stropów i więźby dachowej (latem 2003 r. grupa francuskich kompanionów robiła coś takiego w spichlerzu "Wisłoujście" na Chmielnej - wymieniali zużyte belki i fragmenty belek na nowe, ale efekt nie rózni się od oryginału). Skoro jednak nie ma woli finansowania takich rekonstrukcji, a rynek wymusza stosowanie betonu zbrojonego i innych zdobyczy nowoczesności, to nie należy w ogóle udawać, że to rekonstrukcja.
Skoro jednak nie ma woli finansowania takich rekonstrukcji, a rynek wymusza stosowanie betonu zbrojonego i innych zdobyczy nowoczesności, to nie należy w ogóle udawać, że to rekonstrukcja.
A moze posatwic lepiej takie, jakie zrekonstruowalem na Targu Rybnym? One przynajmniej nawiazywalyby odbiciem
Ukończono konserwację wieży Katowni. Będziemy mieli w katowni muzeum Bursztynu, pomysł bomba, nareszcie ją zwiedzę na spokojnie.
Rex, jak będziesz miał okazje to zwiedź katownie jak najprędzej. Mi i Markowi udało się w maju, przy okazji II Bałtyckiego Festiwalu Nauki. Te "surowe" pomieszczenia robią wrażenie. Jest tam niesamowity klimat. Jak już będzie tam muzeum to część wnętrz może utracić swój urok, szczególnie jak zaczną ściany okładać tynkiem czy czymś podobnym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum