Wysłany: Pią Lis 19, 2004 7:56 am Gdańsk w Wikipedii
Wikipedia (http://pl.wikipedia.org) to wolna encyklopedia tworzona przez wszystkich, którzy chcą włączyć sięw ten projekt.
Chciałbym zachęcić Was, jako ekspertów, do podzielenia się swoją wiedzą w jej ramach. Na początek polecam artykuł http://pl.wikipedia.org/wiki/Gdańsk i inne z nim związane. Jest tam co robić i dla wszystkich znajdzie się zajęcie. :-)
Myślę, ze na pierwszy ogien powinny iść artykuły o dzielnicach, bo to leży kompletnie.
Ważne jest jednak przestrzeganie praw autorskich, więc nie mogą na Wikipedii znaleźć się teksty inne niż własne lub takie, których autor tych praw się zrzekł albo prawa autorskie wygasły. To samo dotyczy fotografii.
Zostawiłem tam swój ślad w artykułach "Stocznia Cesarska" (na razie mapka i linki) oraz "Stocznia Schichaua" (tylko linki). Może jak będę miał natchnienie to coś tam jeszcze dołożę...
A ja proponuję przejrzeć Akademię i porobić linki w Wikipedii, bo jak się zaczniemy rozdrabniać, to nic z tego nie będzie.
Linki można zrobić swoją drogą. Niemniej to Wikipedia ma milion odsłon dziennie i myślę, ze fajnie byłoby, żeby o Gdańsku i tematach z nim związanych było tam więcej.
Na głównej stronie we wprowadzeniu do sekcji Zabytki pojawiło się Słowo, Którego Się Nie Używa - zamieniłem je na historyczne śródmieście.
Moim zdnaiem zaufanie jakim obdarzono odwiedzajacych jest zbyt wielkie, obym się mylił.
Ktoś to archiwizuje? A jakbym zechciał wszędzie powpisywać Martin jest gópi?
Nie... informacji całkiem znośnych jest sporo, ale czasem aż drapie takie sformułowania padają...
Zresztą wybiórczość można zarzucić i Akademii, ale Akademia nie pretenduje do miana encyklopedii, więc może sobie być wybiórcza.
A jak to działa? Można tylko uzupełniać, czy też wykasowywac, co ktoś inny napisał?
Gdybyśmy się za to zabrali, to może faktycznie informacje rzetelne zaczęłyby przeważać... tylko jak ktoś z zewnątrz mógłby ocenić, co prawdziwe, a co wyssane z palca
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum