Poszykuję jakichkolwiek dodatkowych informacji o klubie pływackim S.K. NEPTUN DANZIG E.V. lub o miedzynarodowych zawodach plywackich na jakich przyznawano poniższy gdański medal.
Przypuszczam, że medal powstał prawdopodobnie na poczatku roku 1921
Interesuje mnie też czy ktoś kiedyś widział gdzieś w literaturze lub prasie logo tego gdańskiego klubu?
Mam prośbe , czy ktokolwiek na naszym forum ma w swojej kolekcji poniższą jednostronną plakietkę i jest ona wygrawerowana na drugiej stronie z datą lub okazją jej nadania?
Wstępnie interesuje mnie dodatkowe zdjecie takiej wygrawerowanej strony waszego obiektu do moich obecnych badań historycznych. Interesują mnie tylko wasze prywatne obiekty, jeśli takie ktoś z was posiada w swojej kolekcji.
Adolf Meyer-Gedanensis urodził się 13 kwietnia 1826 roku w Gdańsku, zmarł 2 maja 1894 roku w Berlinie. Medal powstał dwa lata przed jego śmiercią, z prywatnej inicjatywy osoby na niej uwiecznionej.
Dla zainteresowanych w dodatkowej informacji o tej gdańskiej osobistości i jego medalu KLIK
Dla zaintreresowanych wcześniej tylko częściowo przedstawiony w małym fragmencie logo Gdańskiej Izby Rzemieślnicze (strona #13 tego tematu) cały model wykonany do medalu gdańskiego “Handwerkskammer zu Danzig”.
Przedmiot został dokładnie opisany w najnowszym lipcowym wydaniu Gdańskich Zeszytach Numizmatycznych: GZN-157 KLIK
od strony 26
Gdańska odznaka Centralnego Związku Niemieckich Handlarzy Węglem z 1909 roku,
“Danzig 1909 Centralverband der Kohlenhändler Deutschlands”.
Centralny Niemiecki Związek Handlarzy Węglem utworzono w 1902 roku. Dostałem nie do końca potwierdzone informacje, że pierwszy krajowy zjazd związku odbył się w Gdańsku w dniach 14 do 17 maja 1909.
Jeśli tak było to prawdopodobnie ta odznaka “Danzig 1909 Centralverband der Kohlenhändler Deutschlands” mogła powstać na ten zjazd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum