Ulica Wodopój w Gdańsku, okolice Małego Młyna. Za drzewami widiczny jest jeden z tzw. domów robotniczych – po wojnie budynki zostały objete ochroną konserwatorską ze względu na to, że dawniej służyły robotnikom.
Fot. Wiesław Gruszkowski/ Zw zbiorów Muzeum Narodowego w Gdańsku
Dzień dobry,
teorię o zniszczonym numerze 11 potwierdza historia mojej rodziny. Moja babcia urodziła się w czasie wojny i pierwsze lata swojego życia miała spędzić na Pferdtranke, co znajduje odzwierciedlenie w książce adresowej z 1942 - pod numerem 11 mieszkał mój pradziadek. W czasie oblężenia Gdańska przez armie czerwoną, kamienica, w której mieszkali, zawaliła się i spędzili kilka dni w piwnicy pod gruzami, zanim zostali odkopani.
Dziękuję za wszystkie umieszczone zdjęcia i informacje - to bardzo cenne pamiątki dla mojej rodziny.
@pumeks - czy mógłbyś zdradzić, gdzie można znaleźć cały Gelaendeplan1935? - fragment tej mapy z numerami budynków na Pferdtranke zamieściłeś na początku tego wątku.
Zdjęcie sprzed 56 lat (co do dnia!). Kamienice przy Wodopoju jeszcze stały.
Opis fotki wg twitterowego profilu Fotoarchiwum_PAP:
Pracownik Miejskiego Zarządu Dróg i Mostów kontroluje grubość lodu na Kanale Raduni. Gdańsk, 11 lutego 1969 r.
Kanał Raduni i Wodopój.jpg Fot. PAP/KFP/Zbigniew Kosycarz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum