Być może budynki na tym zdjęciu są dopiero co wybudowane
Nooo, to oczywiste , tylko w którym to było roku mniej więcej, próbuję się dowiedzieć. Tu są tacy, co taką wiedzę mają w małym palcu
tu zdania są podzielone budynek lelewela8 i połowa grażyny (nazewnictwo współczesne) według planów powstał w 1875r co mija się z prawdą o około 30lat, lelewela8 powstało na pewno w latach1906-1908 w kilku mieszkaniach na różnych kondygnacjach zrywałem deski z podłóg i była prasa z tamtych lat. obserwatorium powstało w latach 1912-1914 następnie bloki naprzeciwko koszar plac w obecnym zarysie powstał pomiędzy 1920-1928 raczej bliżej końca tego okresu.
Osiedla z lat dwudziestych to ... Na północny wschód od Kuźniczek powstał pięcioboczny plac nazwany Nowym Rynkiem. Jego projektanci umiejętnie wykorzystali wcześniejszą zabudowę, zamykając jego oś wieżą jednego z budynków koszarowych, wzniesionych przed I wojną światową.
Cytat:
Po roku 1925 wybudowano dwie szkoły ... Jedna z nich powstała przy Pestalozzistraße (Pestalozziego).
Oba cytaty pochodzą z książki Wędrówki po Wrzeszczu.
Nowy Rynek czyli Neuer Markt to plac Józefa Wybickiego.
Szkoła przy Pestalozziego znajduje się w kwartale, którego jedna pierzeja jest bokiem placu Wybickiego.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
według planów powstał w 1875r co mija się z prawdą o około 30lat, lelewela8 powstało na pewno w latach1906-1908 w kilku mieszkaniach na różnych kondygnacjach zrywałem deski z podłóg i była prasa z tamtych lat.
A może po 30 latach był remont i wtedy te gazety tam trafiły?
_________________ Polemika z durniem albo chamem jest bezcelowa, najpierw ściągnie cię na swój poziom, a potem pokona doświadczeniem.
Colonel
według planów powstał w 1875r co mija się z prawdą o około 30lat, lelewela8 powstało na pewno w latach1906-1908 w kilku mieszkaniach na różnych kondygnacjach zrywałem deski z podłóg i była prasa z tamtych lat.
A może po 30 latach był remont i wtedy te gazety tam trafiły?
niemożliwe- nikt nie robi kapitalnego remontu budynku po 30 latach- jest bałagan w dokumentacji. na załączonym obrazku DAB z 1907r stoi tylko budynek należący do browaru-teraz ma nr grażyny 3 ,według dokumentacji sąsiednie budynki czyli nr 2,4,5,6itd powstały też w latach 1875.
z budynku stajni rok budowy1903 została się połowa i przylega do niego budynek grażyny 5
Zero zieleni, plac prawie pusty, wygląda wręcz nierealnie, prawie jak współczesne wizualizacje
Być może budynki na tym zdjęciu są dopiero co wybudowane, a zieleni nie ma bo teren stanowił niedawny plac budowy.
rozmawiałem dzisiaj z sąsiadem który w roku 1964lub65 sadził pod nadzorem nauczycielki ze szkoły podst nr33 śp pani Grzesik drzewa na placu , wierzba widoczna koło dzisiejszej fontanny a w zasadzie dwie wierzby zasadzono około roku71 jedna została wysadzona w powietrze w roku 74 przez mojego kolegę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum