Dwa zdjęcia z okolic dworca (niestety po przeczytaniu wcześniejszej dyskusji nie wiem już jakiej użyć nazwy dla wskazanego obiektu w widocznych ramach czasowych) wykadrowane z filmu podczas wkraczania Armii Czerwonej do Gdańska. Zaciekawiło mnie zwłaszcza zdjęcie zrobione z perspektywy ulicy Toruńskiej. Obecnie po prawej stronie zdjęcia mamy całkiem podobny nastrój, gruzy i wystające kikuty konstrukcji dachowych. Smutne, iż historyczne budynki nie dały rady znaleźć się w nowoczesnych planach miasta. Może nowe będzie lepsze
Po prawej stronie zdjęcia 100_6351.jpg (zamieszczonego powyżej), możemy obecnie zobaczyć krajobraz (zdj. nr 1), przypominający bardzo dawny Gdańsk.
Wycinek z mapy nr 1 inspirująco to przedstawia - praktycznie powstał bardzo podobny zbiornik.
Patrząc na zdjęcie zastanawiam się czy widoczne fundamenty to pozostałości gazowni lub może użyję fantazji studnia lub mała baszta?
Zaintrygowała mnie też w głowie myśl, iż ilość wody, która występuje w tym rejonie musiała powodować duże problemy techniczne podczas konstruowania i budowania dworca w 1852 roku. Dlatego zapytuje czy odcinek Nowej Motławy (z wycinka mapy nr 2) mógł być rozwiązaniem problemu z nadmiarem wody w podmokłym terenie (oczywiście nie wiem kiedy powstał ten kanał)?
20526868_1106733976126492_2094066878_n.gif Zdj. 1 Były plac kontenerowy - oczywiście tylko przez pewien moment.
Nie jestem pewien, czy zrozumiałem Twoje pytania.
Kanał wzdłuż Toruńskiej powstał o ile wiem w trakcie budowy dworca, czyli do 1852 r. Wcześniej południowy kraniec Wyspy Spichrzów znajdował się bliżej bastionów.
Okrągła pozostałość widoczna na zdjęciu 1 to raczej nie baszta, tylko dolna część jakiegoś komina
Dziękuję za odpowiedź. Daty budowy kanału nie byłem pewien i zakładałem, iż konstruowano go razem z dworcem. Natomiast fundament o kształcie okręgu to faktycznie raczej pozostałości komina, podobne były bliżej Nowej Motławy w kierunku ul. Dobrej to i może tutaj też był. Trzeba zajrzeć w mapki albo stare zdjęcia "Dagomy".
WK I: Verwundete auf dem Bahnhof von Danzig - Neufahrwasser
(GERMANY OUT) 1. Weltkrieg: nach der Ankunft von verwundeten Soldaten mit dem Lazarettschiff 'Schleswig', Szene auf dem Bahnhof von Danzig - Neufahrwasser. Im Hintergrund ein Lazarettzug mit dem Wahrzeichen des Roten Kreuzes (Photo by DRK/ullstein bild via Getty Images)
Ja tu wyraźnie widzę dwa razy wzmiankę o PIERWSZEJ wojnie św., nic na temat drugiej nie wspominają
A sam obrazek jakoś nie bardzo potrafię uzgodnić ze znaną ikonografią stacji w Neufahrwasser
Zgadza, się to na pewno Wielka Wojna, mundury, flaga i model lokomotywy na to wskazuje . Natomiast czy to Nowy Port, jak dla mnie między namiotem a budynkiem stoi inny pociąg co wskazuje na drugi tor. Pytanie czy z tyłu jest w ogóle peron ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum