Moja teoria jest taka że jest to międzywojenna przypinka z Wolnego Miasta Gdańska.
Najprawdopodobniej widoczne tryby reprezentują: Nowy Dwór Gdański, Oliwę, Gdańsk, Sopot oraz Nowy Staw.
Układ trybów może wskazywać na jakieś powiązanie tej przypinki z regionalnym ruchem olimpijskim WMG.
Nie użyto powszechnie znanych kół olimpijskich bo było by to zabronione przez fakt nie przynależności WMG do Komitetu Olimpijskiego. Wiadomo że były organizowane zawody sportowe pod flagą WMG więc na pewno były jakieś aspiracje na udział sportowców w Olimpiadzie.
Wielokrotnie widywałem tę odznakę na różnego rodzaju targach staroci i jakoś nikt nie traktował jej jako odznaka przedwojenna z WMG. Gdyby tak było, coś bym wiedział w tym temacie a i cena takowej odznaki była by powiedzmy wyższa niż 5-20 zł (przedwojenne odznaki zaczynają się niezależnie od tego co prezentują powiedzmy że od około 100 zł w górę). Sam kiedyś prezentowałem na tym forum odznakę Gwiazda Wrzeszcz, która jako przedwojenna kosztował mnie około 160 zł. Obstawiam, że jest to faktycznie coś związanego ze sportem/olimpiadą ale samą odznakę datował bym na PRL, lata 60-70. Postaram się zasięgnąć języka u specjalistów z tego tematu, może uda się temat rozwiązać.
Mogę się mylić ale według mnie w latach 60-70 już nie robiono tego typu czerwonej emalii, jaka jest widoczna na tym tle naszego herbu Gdańska.
Podobna emalia jest widoczna na wcześniej pokazanych przedwojennych odznakach Gedania z Gdańska.
A czy jest jakieś wiarygodne zródło do tej informacji?
WCN pisało że medal był nagrodowy za zasługi ale już z roku 1934 nie 1943. Nie myśle że pod koniec wojny bito by takie srebrne medale
Dla zainteresowany we wcześniej przedstawionym sopockim medalu nagrodowym “EHRENPREIS DER STADT OSTSEEBAD ZOPPOT” wiele dodatkowych ciekawostek w kolejnym wydaniu Gdańskich Zeszytów Numizmatycznych (początek od strony 50) KLIK
Gdańska odznaka Centralnego Związku Niemieckich Handlarzy Węglem z 1909 roku, “Danzig 1909 Centralverband der Kohlenhändler Deutschlands”.
[Producent]: firma "Jörgum & Trefz Frankfurt am Main" działająca w latach 1892 - 1943 we Frankfurcie nad Menem.
[Kształt]: tarcza wypukła
[Wysokość]: 41.0mm
[Szerokość]: 29.0mm
[Grubość]: 1.5mm w stopie miedzi
[Waga razem ze szpilką]: 10g
[Tło]: dwubarwna emalia opakowa.
[Nakład]: niezwykle rzadka.
1909 Danzig Centralverband der Kohlenhändler Deutschlands.jpg
Owalny medal odlewany w brązie z końca XIX wieku przedstawiający jednego z najwiekszych lokalnych numizmatyków, który posiadał w swojej kolekcji między innymi duży zbiór polskich monet i medali.
Na awersie obiektu autorstawa Antona Scharffa (1845-1903) z Austrii widnieje popiersie Adolfa Meyera-Gedanensis gdy miał 63 lata. Na rewersie pomiędzy herbami Berlina i Gdańska są widoczne charakterystyczne budowle naszego miasta.
Adolf Meyer-Gedanensis urodził się 13 kwietnia 1826 roku w Gdańsku, zmarł 2 maja 1894 roku w Berlinie. Medal powstał dwa lata przed jego śmiercią, z prywatnej inicjatywy osoby na niej uwiecznionej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum