Wysłany: Pią Cze 16, 2006 9:50 pm stacje benzynowe w Gdańsku sprzed 1945 r.
Czy zachowały się do dzisiaj jakieś stacje benzynowe zbudowane przed rokiem 1945 ? Jeśli tak, to gdzie znajdują się te obiekty ? może jakieś zdjęcia ? ps. słyszałem , że zachował się taki obiekt w Pruszczu Gdańskim, natomiast nie wiem nic o tym, żeby znajdowała się taka stacja ,nawet przebudowana, w Gdańsku.
...bardzo ciekawa sprawa
Oprócz stacji w Pruszczu zachowały się budynki stacji benzynowych we Wrzeszczu.
W jednej obok Teatru Miniatura jest nowy lokal Stacja Deluxe oraz budynek stacji vis a vis wysepki . Niestety nie zachowały się żadne pozostałości po dawnej stacji na ul. Dąbrowskiego/3-Maja (dziś stacja Orlen)
Przedstawiam zdjęcia stacji na ul . Grunwaldzkiej, pierwsze z lat 30 oraz drugie z początku lat 60 (nie wiem czy jeszcze działała - na zdjęciu widoczne sa dystrybutory)
stacja30.jpg
Plik ściągnięto 11996 raz(y) 39,03 KB
stacja62a.jpg
Plik ściągnięto 11999 raz(y) 38,34 KB
Ostatnio zmieniony przez roland Sob Cze 17, 2006 11:12 am, w całości zmieniany 2 razy
Oczywiście, ja znam cztery
Trzy we Wrzeszczu i jedną z Sopotu.
We Wrzeszczu na:
- Grunwaldzkiej róg Dekerta
- Grunwaldzkiej róg "nowa Dmowskiego" dawniej Partyzantów (kantor przed Manhattanem)
- Grunwaldzkiej róg Boh. Ghetta Warszawkiego (Stacja DeLuxe)
Sopot:
- Powstańców Warszawy w pobliżu Grand Hotelu
- podejrzewam że przedwojenna jest stacja na Niepodległości róg 3 maja.
Podejrzana może być tez stacja na rogu Pomorskiej i Grunwaldzkiej w Gdańsku. Nie wiem, kiedy powstała, ale jest bardzo podobna do tej sopockiej z rogu Niepodległości/3 maja.
Znalazłem ciekawe zdjęcie dystrybutora vis a vis dzisiejszego Olimpu. Interesującym jest odległość tego elementu od właściwej stacji benzynowej. A może to konkurencja?. Na powiększeniu widać na elewacji dzisiejszego kantoru napis Tankstelle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum