Już na blogu do tego doszedłem (ciągle pracuję nad tamtym wpisem). Stał tam budynek Exercierhaus. Kto w czasie II wojny św. tam mieszkał? Władze wojskowe? Czy gdzieś tam była siedziba gdańskiego NSDAP?
Wysłany: Wto Sie 06, 2019 4:27 pm KFK na Weidengasse 35/38
Galadhorn napisał/a:
(...)
Jeżeli Ernst Tolkien jeszcze w czasie wojny miał warsztat stolarski przy Weidengasse (dziś Łąkowa) nr 35/38, to można wnioskować, że produkował np. kolby do karabinów (bo jest to na terenie Fabryki Karabinów).
(...)
Nazwisko Tolkien pojawia się pierwszy raz przy Weidengasse 35/38 w Księdze Adresowej z 1927 r. (jeżeli dobrze sprawdziłem). A w budynkach tych wówczas już od kilku lat nie funkcjonowała Królewska Fabryka Karabinów. Zatem byłbym ostrożny z tymi kolbami...
P.S. W reklamie Ernst Tolkien ogłaszał się jako stolarz produkujący meble.
Dziękuję, djjack! Racja, też widziałem te reklamy. Zastanawia mnie to Poggenpfuhl nr 59, czyli budynki koszarowe (prawdopodobnie Exercierhaus). Co tam się działo podczas II wojny? W samych koszarach Wiebego stacjonował chyba Wehrmacht, prawda?
Czy macie pomysł, jak wydobyć z aresztu śledczego w Gdańsku papiery Ernsta Tolkiena? W Archiwum Państwowym znalazłem tylko i wyłącznie spis więźniów, ale bez szczegółów śledztwa.
czyli budynki koszarowe (prawdopodobnie Exercierhaus)
Sprawdziłem na planie z 33. Ten budynek zaznaczony na planie Buhsego w 33 już nie istniał. Tu numerem 59 opisany jest dom bliżej Toruńskiej, obecny nr. 7, który postawiono na dawnym placu Garnizonu.
Drodzy Koledzy i Koleżanki. Znalazłem jeszcze jedno tolkienowskie miejsce w Gdańsku. To dom, gdzie do 1827 (gdy zmarła na zapalenie płuc) mieszkała Anna Elisabeth Tolkien, wdowa po zmarłym w 1821 antykwariuszu Christianie Tolkienie. Czy znacie może jakieś wyobrażenia tego domu? Chodzi o adres Spendhausische Neugasse (Stare Domki) nr 825 (jako tzw. Servisnummer) = nr 1 na mapie Buhsego. Wdowę Tolkienową pochowano ją na cmentarzu Lazaretu.
A tak poza tym w dziedzinie moich badań jest w 2019 mnóstwo nowych odkryć! Mam nawet haplogrupę Y-DNA Tolkienów (R1a-Z92 > *YP270). Tolkienowie w Prusach okazali się Bałtami, dawnymi Prusami z Natangii (obaliłem własną hipotezę o ich rycerskim pochodzeniu), którzy w XVI wieku otrzymali od Albrechta Hohenzollerna ziemię w Globuhnen na prawie pruskimi i służyli władzy jako sołtysi. Od XVII w. byli mieszczanami-rzemieślnikami w Kreuzburgu, Heiligenbeil w Królewcu i w końcu w Gdańsku.
Drodzy Koledzy i Koleżanki. Znalazłem jeszcze jedno tolkienowskie miejsce w Gdańsku. To dom, gdzie do 1827 (gdy zmarła na zapalenie płuc) mieszkała Anna Elisabeth Tolkien, wdowa po zmarłym w 1821 antykwariuszu Christianie Tolkienie. Czy znacie może jakieś wyobrażenia tego domu? Chodzi o adres Spendhausische Neugasse (Stare Domki) nr 825 (jako tzw. Servisnummer) = nr 1 na mapie Buhsego. Wdowę Tolkienową pochowano ją na cmentarzu Lazaretu.
Stary cmentarz przy lazarecie, używany od średniowiecza gdzieś przy dzisiejszej Dyrekcyjnej, został zamknięty jakoś po awanturach napoleońskich i bodaj w 1819 założono nowy Lazareth Kirchhof w okolicy zburzonego Szpitala św. Aniołów, tak pomiędzy zachowanym budynkiem dworca towarowego Olivaer Tor i pomnikiem-czołgiem przy Al. Zwycięstwa. Czyli pewnie tam spoczywają szczątki Anny Elisabeth, a może też jej męża Christiana?
Jeśli chodzi o dom Stare Domki 1, to budynek zachowany do dziś jest chyba tym samym, który widnieje na planie Buhsego, ale czort wie, kiedy go wybudowano - połowa XIX wieku czy wcześniej? Może da się to ustalić w aktach policji budowlanej, jeśli zachowała się odnośna teczka. Załączam zdjęcie z 2005 roku.
Czyli pewnie tam spoczywają szczątki Anny Elisabeth, a może też jej męża Christiana?
Tego Christiana pochowano w 1821 na nowym cmentarzu kościoła Mariackiego. Jego uroczystości pogrzebowe odbyły się właśnie w Mariackim (a jej w Katarzyny). Zaś ojciec Christiana, mistrz kuśnierski Michael Tolkien (i żona Michaela, Euphrosina) spoczywają pod nawą główną kościoła św. Katarzyny.
Piszę książkę o Tolkienach (od średniowiecza do dziś). Wielki postęp w rozstrzygnięciu, jakie były losy przodków Tolkiena w XV i XVI w. przyniosły moje trzy wizyty w archiwum w Berlinie.
A tymczasem przemyślałem jeszcze raz kwestię domu Tolkienów na Zaroślaku (Petershagen innerhalb des Tores, Letzte Gasse nr 12) i dochodzę do wniosku, że był to dom PARTEROWY z dwoma mieszkaniami i dwojgiem odrębnych drzwi. Tak jak w opisie z księgi gruntowej - znajdziecie go tutaj: https://tolkniety.blogspot.com/2018/10/kolejny-opis-domu-christiana-tolkiena.html
Cytat:
z zapisu wynika, że omawiany dom mieszkalny z podwórzem (Wohnhaus mit Hofraum; znajomy niemieckojęzyczny gdańszczanin napisał mi, że Hofraum to "podwórze, gdzie dzieci sie bawiły, drzewo dla pieca się rąbało itd.") miał ścianę frontową o szerokości 15 stóp (= 4,3 m) oraz ciągnął się wzdłuż na 41 stóp (= prawie 12 m). Miał jedno piętro [był parterowy] i składał się z dwóch mieszkań. Każde z mieszkań składało się z izby i kuchni (Stube mit Küche). Z tym że jedno z mieszkań było wtedy (w 1802 roku) prawie całkiem zniszczone: piec kaflowy (Kachelofen) jest popękany (weggebrochen), komin (Schornstein) uszkodzony, a okno izby wypchnięte (?) na zewnątrz. Mowa jest też o planowanym budynku na podwórzu (i istotnie na planie Buhsego do naszego domu przylega prostopadle inny dom) i o tym, że właściciel wyznaczył odpowiedni teren o długości 110 stóp (= 31,5 m) i szerokości 23 stóp (= 6,6 m), otaczając go z jednej strony nową palisadą (płotem?). Wartość domu w 1802 obliczono na 380 gdańskich guldenów (złotych).
Dołączam grafikę i zdjęcie z tego typu domem: A. grafika Szkotów, B. zdjęcie z Zaroślaka, z ul. Na Stoku
I prośba do Was. Może znacie więcej tego typu domów? One bywały określane "budami", nawet gdy były murowane.
Dostałem informację, że Christian Tolkien (albo artylerzysta, praprapradziadek J. R. R. Tolkiena), albo jego bratanek, antykwariusz jest opisany w książce A. Hallera "Die Ausformung der Öffentlichkeit in Danzig im 18. Jahrhundert bis zur zweiten Teilung Polens im Jahre 1793", gdzie na stronie 294 znajdziemy notatkę o Christianie Tolkienie (trzeba zwrócić tam uwagę na towarzyszące tekstowi przypisy).
Czy ktoś z Was ma dostęp do tej książki i mógłby dla mnie zrobić fotografię?
Ciekawe jest jednak to, że sprzedawca książek staje się aktywny na rynku dopiero w 1808, a książka mówi podobno o ogłoszeniach reklamowych do 1793. Ależ bym chciał jakiegoś XVIII wiecznego ogłoszenia na temat fajerwerków Christiana Tolkiena (bo to tylko moja teoria, że w stanie spoczynku ten artylerzysta zajmował się tworzeniem gandalfowych fajerwerków).
Po dokładnej analizie zapisów z ksiąg gruntowych okazało się, że dom Tolkienów na Peterszawie był murowany, parterowy, o takim układzie jak na załączonym planie. Jego wygląd zrekonstruował dla mnie Jany.
Och, wspaniałe zdjęcia! Dziękuję. Prace nad książką o dziejach Tolkienów trwają. Z badaniami jestem w tej chwili w XVI w.
Zrobiliśmy także badania DNA dwóm przedstawicielom rodziny Tolkienów. Wyniki dla mnie były ogromną niespodzianką (i potwierdzają pruskie pochodzenie Tolkienów):
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum