Nie znałem tego filmu i tym bardziej tej książki, ale teraz gołym okiem widać inspiracje dla "Weisera Dawida". Szkoda, że mając taką okazję i nie przejmując się dekoracjami nie nakręcili więcej miasta. Emaus bym się nie doczekał, ale Wrzeszcz by mogli. Ciągle tylko stoją pod bramą Conradinum, no ile można. Na osłodę Mickiewicza z banerem 966-1966.
Nie słyszałem nic o kręceniu w Gdańsku "Jak pokochałam gangstera", a jutro na Netfliksie premiera. Na pewno będzie stadion Lechii.
Gdańska w tym filmie prawie nie ma. Tylko tereny postoczniowe i współczesny stadion Lechii bez żadnej dekoracji udający ten jeszcze sprzed remontu na Juventus.
Klimatów zero. Nie czuć lat 60.-70. ani 80. A sam film to oczywiście też fałsz, choć aktorstwo niezłe.
Serial "Furioza" (filmu nie widziałem). Chyba w drugim odcinku falowiec. A tak to Gdynia. Jakby kibole Arki. I trochę Lechii, ubrani na czerwono.
Edit: i jeszcze w czwartym odcinku Mrówa odbiera w aucie telefon pod PZPRem, a za chwilę w innym ujęciu kamery, że jednak na końcu AK przy 3 Maja. Do tego scena na Strzyży przy PKM.
"Stale Niestała" z 2022. Dopiero będzie premiera, ale potencjalnie zapowiada się ciekawie. Rok 1989. Polska tuż przed przełomem, podczas kiedy w Trójmieście kwitnie alternatywna scena muzyczna. Kręcono w Gdańsku, Gdyni, w Starogardzie Gdańskim.
Ślepy bokser z 1981. Gra podobno trójmiejska obwodnica.
https://youtu.be/Eu5ARzMoMgM
Od 24:40 Olgierd Łukaszewicz i potem od 34 ileś kilkukrotnie Bista i Kopiczyński. Można chyba te wszystkie miejsca spokojnie zlokalizować. Wygląda mi to na gdyński odcinek, więc jak dla mnie zainteresowanie tym znacznie słabnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum