Mam kolegę, 90 lat, był dziekanem na jednej z gdańskich uczelni, kiedyś razem pracowaliśmy, a teraz z pewnych względów często się spotykamy i jeździmy po Polsce na różne imprezy. Mi trochę brakuje do 60, ale zazdroszczę jemu werwy i zdrowia.
Nie wypatrzyłem czy taka pocztówka już tu była, ale...
źródło
Nie powinna. Wydaje się nowa i nie mam jej w sowim katalogu na kompie.
Tak jak podpisane Kartuska 191, a wyżej 175. Oba budynki istnieją, w odróżnieniu od ich sąsiedztwa.
Super.
Pętli nie ma, ale słup podtrzymujący przewody trakcyjne jest widoczny. Były w użyciu tramwaje dwukierunkowe? Bo dalej to na pewno nigdy nie jeździły, więc tu musiała kończyć się linia.
A fotografia śliczna.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Głowy bym nie dał, czy tam nie widać torowiska.
Nie mam pod ręką planu z lat '50, ale przed "wyzwoleniem" chyba były dwukieunkowe (końskociągnione i na prąd).
PLAN_DER_STADT_DANZIG 1908 Emaus petla.jpg
Plik ściągnięto 1657 raz(y) 93,31 KB
PLAN_von_DANZIG 1933 Emaus petla.jpg
Plik ściągnięto 1657 raz(y) 105,99 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
O ile wiem pętlę zrobiono dopiero pod koniec lat 50.
Po północnej stronie ulicy była końcowa "mijanka" i wiata - poczekalnia (jest na zdjęciu z 1969 r.)
Po wschodniej stronie (ale tylko wcześniej) była wiata zajezdni kiedyś konnych tramwajów. Poniżej jej zdjęcie z okresu międzywojennego.
Wysłany: Sob Lut 10, 2024 12:16 pm Przyjęcie w kolonii Friedental.
Danziger Sonntags Zeitung informuje. 1931.07.05 nr 27
Przyjęcie w kolonii Friedental.
W ubiegłą niedzielę odbyła się pierwsza uroczystość tej kolonii z poświęceniem flagi i odsłonięciem proporczyków grup młodzieżowych. Przemówienie wygłosił rolnik Schröter, który przywiózł również pozdrowienia od Senatu. Wielu gości honorowych wzięło udział w uroczystości, której towarzyszył koncert, pokazy grupy młodzieżowej i wszelkiego rodzaju rozrywki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum