1912 , Widok z okolic ul. Sienna Grobla w kierunku Brabanku.
W komentarzach jest jednak sporo nieścisłości.
Według mnie zdjęcie zrobione zostało z nasypu budowanego właśnie Mostu Siennickiego. Na pierwszym planie widać Stagneten Graben. Dalej terytorium Śiennej Grobli, a za niewidocznym korytem Motławy panorama Gdańska.
1 Wieża kościoła św. Jana
2 Niezidentyfikowany komin "zasłaniający" wieżę kościoła św. Katarzyny
3 Wieża Dworca Głównego
1-3 Na bliższym planie widoczny Bastion Braun-Ross
4 Właśnie budowane kamienice przy ulicy Schild - Więcierze
5 Zbiornik gazu, a przed nim istniejące do dzisiaj budynki na rogu Stępkarskiej i Wiosny Ludów
6 Kapitanat Portu na Wiosny Ludów
7 Zabudowania na Polskim Haku - Stocznia Klawitera
5-7 Słabo widoczne zabudowania Śiennej Grobli (dom podcieniowy i sąsiednie)
Edycja: Fotograf stał trochę dalej. 1, 2 i 3 błędnie opisałem. Prawidłowy opis (i mapka) 4 posty dalej.
ul_Walowa_498216_Fotopolska-Eu.m.jpg
Plik ściągnięto 27055 raz(y) 57,68 KB
1912 ŚG.jpg
Plik ściągnięto 27054 raz(y) 118,97 KB
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Nie Kwi 02, 2017 10:13 pm, w całości zmieniany 3 razy
Generalnie się z Tobą zgadzam, z tym, że moim zdaniem 1 to wieża Św. Katarzyny a nie Św. Jana (na lewo od niej komin przepompowni ścieków na Kępie), a 2 to komin piekarni "Germania Brotfabrik" przy Schuitensteg/ul. Wiosny Ludów.
Jeśli zdjęcie jest robione z nasypu, to wieża Katarzyny powinna być w prawo od bastionu, a ta nr. 1 jest na lewo.
Po środku bastionu widać jakiś budynek, najwidoczniej, w nim usytuowany.
W którym miejscu na Wiośnie Ludów była ta piekarnia? Czy nie powinna być w lewo od kamienic na ul Schild?
Piekarnia była chyba mniej więcej w okolicy gdzie na Twoim schemacie ul. Wiosny Ludów przecina się z linią nr 3.
Nie jestem pewien tych kamienic przy ul. Schild, podobnie jak wieży Dworca Głównego.
I sylwetka wieży nr 1 mocno "nie pasuje" mi do kościoła św. Jana.
Proponuję założyć, że na zdjęciu 1 to wieża św. Katarzyny a 3 - św. Bartłomieja. Może wtedy coś się wyklaruje?
Wykluło się . Rzeczywiście ta wieża bardziej pasuje do Katarzyny.
Tylko fotografa trzeba trochę cofnąć. Wygląda na to, że nasyp dopiero zaczynają usypywać.
Stagneten Graben już jest zasypany, a ten kanał na pierwszym planie to jakaś prowizorka na czas budowy.
1 Św. Katarzyna
3 Św. Bartłomiej
Reszta bez zmian. Dodatkowo komin w lewo od Katarzyny pasuje do Stacji Pomp.
Dobry wieczór, przepraszam za pytanie w kategorii rudymentów ale czy przeprawa przez opływ Motławy po prawej stronie od zanaczonego punktu obserwacyjnego to obecny mostek przez ulicę Mostek?
Przemyślałem sytuację, stanowczo punkt obserwacyjny jest bardziej na północ.
Ja też przemyślałem. Na północ, ale tylko trochę. Fotograf mógł być w oknie, lub na dachu jednego z budynków Alte Hofu.
Z tego miejsca najbardziej pasują usytuowania dalekich i bliższych obiektów.
Pomiędzy 4 i 5 widać nie za wysoki, szeroki obiekt - to może być drugi zbiornik na gza, tym razem ten przy Wałowej (b).
c i d - to budynki na rogu Wałowej i Wiosny Ludów. Przed nimi widać kawałek lustra wody Motławy.
a - to widoczny kawałek lustra wody fosy zewnętrznej, a ciemna linia w lewo od .a - to wschodnia skarpa grobli rozdzielającej fosę wewnętrzną (tu dalszą) i zewnętrzną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum