strona dr. hab. Jacka Krenza, profesora PG na Wydziale Architektury. Miejscami nieco ekshibicjonistyczna ;)
Warto spojrzeć na projekty:
Sala operacyjna Oddziału Okręgowego NBP - "Ceramiczne szkliwione kasetony z Kadyn"
Cmentarz Nieistniejacych Cmentarzy Diabełkowo - "Projekty rozbudowy dziewięciu domów, które wykonałem w ciągu ośmiu lat, odkąd tu zamieszkałem, mają wspólną cechę - posługują się językiem form stanowiących kontynuację istniejącej architektury".
I to jest chyba sposób. Gdyby wszyscy architekci mili potem mieszkać w okolicy tego, co stworzyli, byliby pewnie mniej kreatywni.
Nie, no najbardziej to mi sie podobało to o międzyprzestrzeni:
Cytat:
Międzyprzestrzeń to strefa ukrytego wymiaru architektury, strefa bezpośredniego oddziaływania budynku, strefa styku przestrzeni zewnętrznej i wewnętrznej. Międzyprzestrzeń przyrównać można w kategoriach kosmicznych do atmosfery ziemskiej.
Takie to natchnione i uduchowione, przypomina mieszankę Buddyzmu i Schintoizmu z argumentacją Świadków Jehowy.
Czy jakiś architekt mógłby mnię oświecić i powiedzieć gdzie mogę sobie obejrzeć "ukryty wymiar architektury"?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum