Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie - 19.VII.1903 r. była niedziela, czyli 20.VII. poniedziałek. Ciekawe, w jakie dni tygodnia były gonitwy i czy w niedzielę wychodziły gazety...
No i jeszcze możliwe jest że zmarł "tego samego dnia" czyli np. w nocy ale już 20stego. To może być przyczyną nieporozumienia co do daty wypadku i zejścia p. hrabiego.
Stary wątek ale wydarzenie dobrze się wpisuje w treść mojej nowej książki. Udało mi się zdobyć trochę dokładniejsze informacje o wypadku. 19 lipca 1903 r. podczas jednej z gonitw na łuku toru wpadły na siebie dwa konie. Jeden z jeźdźców, Leutnant Wolff z 1. Leibhusaren-Regiment został w wyniku wypadku ciężko ranny, drugi, Gustav von Puttkamer z 2. Leibhusaren-Regiment został w ciężkim stanie przewieziony do gdańskiego szpitala, gdzie pomimo natychmiast przeprowadzonej operacji zmarł w wyniku doznanych obrażeń.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum