Z Bastionu Jerozolimskiego (widać jego cień)
Z prawej budynki Fundacji Szpitala Bożego Ciała, błędnie zwane starą dyrekcją kolejową
Z lewej ul. Gen. Dąbrowskiego
Prawie w centrum foty widać wiadukt nad linią kolejową, ten który obecnie jest pomalowany na żółto
W miejscu gdzie widać wieże dawnego kościoła ewangelickiego powstał pod koniec lat 1960. budynek poczty a obok restauracja "Wiking". Same wieże zniknęły w 1945 r. i nie odtworzono ich (kościół ma obecnie pojedyncze, niższe zwieńczenie).
Za to w większości budynków z pierwszego planu strychy zostały zaadaptowane na mieszkania. Kilka lat temu na innym forum zrobiłem porównanie:
Nie takie stare, ale historyczne zdjęcie z kolekcji Gerharda Jeske zrobione w 1974 roku.
Wielu z nas pamięta ten obrazek i smak ciastek z "Cukierni Przystań".
1. tak, popieram przedmówcę - to winkiel klasztoru dominikanów. Poznaję po cegłach. Czy to da się leczyć
2. czy dobrze rozpoznaję miejsce zrobienia zdjęcia jakubowego seemannshpspital (parę postów powyżej)? Zaznaczyłem przypuszczalny kadr na planie Buhsego, choć zdjęcie jest pewno z 50 lat młodsze.
Poproszę też Miro o namiar na źródło fotki, chciałbym spojrzeć także na towarzyszący jej tekst.
Jakub seemannshospital.jpg
Plik ściągnięto 18431 raz(y) 87,12 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Dzisiaj rano przy śniadaniu zastałem pocztówkę na dżemie truskawkowym. Proszę tego faktu nie odbierać jako reklamę produktu ale pomysł przypadł mi do gustu. Zainteresowani dekielkiem powinni go znaleźć w okolicznych sklepach, raczej jest popularny gdyż został zakupiony już po raz drugi przez moją Kochaną Żonę
Chciałabym nabyć pocztówkę gdańskiej Germania Brotfabrik. Interesują mnie okolice Brabanku. Jeśli ktoś z Państwa ma taką pocztówkę lub zna właściciela, to chętnię bym ją odkupiła
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum