bardzo dziękuję za odpowiedź. Niestety Gimnazjum przy Poggenfuhl 16 ( Żabi Kruk) to była szkoła niemiecka - mam z niej świadectwo ukończenia przez moją ciotkę.
Natomiast wcześniej ciotka chodziła do szkoły rosyjskiej w Gdańsku i tej właśnie szukam.
Mam jeszcze informacją uzupełniającą z opowieści mojej ciotki:
"Szkoła była prowadzona przez rosyjskich emigrantów. Po dwóch latach przestali chodzić do tej szkoły (czyli moi), bo świadectwa nie były uznawane przez władze w Gdańsku".
Skoro pani Jagoda Zaleska-Kaczko pisze, że w latach 1922-1926 istniało w Gdańsku ośmioletnie "Russisches Gymnasium" przy ul. Poggenpfuhl 16, to mogło być faktycznie w tym samym budynku prowadzone przez tych rosyjskich emigrantów. Data zakończenia działalności 1926 zgadza się (ze świadectwami).
nawiązując do przedsiębiorcy Oskara Kona, chciałam zapytać, czy ktoś ma jakieś informacje na temat cegielni w Gdańsku, którą prowadził w latach 20-tych przed wojną.
nawiązując do przedsiębiorcy Oskara Kona, chciałam zapytać, czy ktoś ma jakieś informacje na temat cegielni w Gdańsku, którą prowadził w latach 20-tych przed wojną.
Wysłany: Sro Wrz 13, 2017 8:55 pm Jaśkowa Dolina - 1979 rok
Zdjęcia pochodzą z artykułu "Dolina belle epoque".
Źródło: "Czas" numer 40 z 7 października 1979 r., str. 27-29
Autor: Krzysztof Krupa
Zdjęcia: Zbigniew Trybek.
Siedzę chwilowo w temacie, więc dorzucę coś do całości, plus pytanie...
01. zagadkowy dom podpisywany jako Cafe Schroeder, ale z ogrodem z prawej i czymś równie zagadkowym w tle (źródło https://polska-org.pl/7120496,foto.html )
02. znany już obiekt, ale tu wygląda na bardziej stabilny. I drzewa już wyższe, 1906 r. (fotopolska.eu). Żal nie wstawić, bo ładna fotka.
03. Cafe Jeschkenthal (wł. Max Kohler) i muszla koncertowa, widok od Jaśkowej, początek XX wieku. Na stronie 18 w poście Miro widok obiektu od Festynowej Łąki (tak podpisane to samo zdjęcie w książce "Ogrody odchodzące...?" K.Rozmarynowskiej). Czy to ten sam budynek (jeden z trzech) stojący najbliżej Festiwalowej Łąki, należący wcześniej do Cafe Schroeder? Czy coś nowego po stu latach z drugiej strony placu?
Widok z ulicy na Forsthaus
Końcowy fragment Jäschkentalerweg (Jaśkowa Dolina) i widoczna w oddali restauracja w stylu szwajcarskim Forsthaus. W prawo widoczny letni ogródek restauracyjny a poniżej tereny jeszcze nie wykorzystane pod korty tenisowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum