Niegowo 3, stoi tam typowe gospodarstwo Mennonickie (zabudowa gospodarcza w jednej lini z mieszkalną) dom mieszkalny jest z 1857 roku reszta prawdopodobnie starsza. Chętnie przyjmę informacje o historii tego rejonu, oraz budynku.
Podobno kto pyta, ten nie błądzi Więc chciałem zapytać:
Dawno temu Sabaoth udostępnił zdjęcie
opisane jako "Kościół mennonicki w Tiegenhagen". Zapewne poprawniej byłoby nie "Kościół" tylko "Dom modlitwy". Moje pytanie: gdzie to było? dodatkowe pytanie: czy według dzisiejszego stanu, to nadal Cyganek, czy inna miejscowość?
Moje pytanie: gdzie to było? dodatkowe pytanie: czy według dzisiejszego stanu, to nadal Cyganek, czy inna miejscowość?
Pomiędzy kościołem św. Mikołaja w Cyganku a Nowym Dworem Gdańskim, bliżej NDG. Dom modlitwy przetrwał działania wojenne. Rozebrano go nieco później.
Nazwa Cyganek funkcjonuje dzisiaj nieformalnie. W chwili wpisywania kościoła św. Mikołaja do rejestru, w roku 1961 kościół lokalizowany był w Cyganku - Tujcach
Jak wiadomo miejsce nazywało się kiedyś Tiegenhagen. Po 1945 roku nie odtworzono miejscowości. To co dzisiaj nazywamy Cygankiem (kościół i najbliższa okolica, kilkakrotnie zmieniał przynależność administracyjną) dzisiaj jest to sołectwo Żelichowo. Żelichowo właściwe, dawniej Petershagen, ciągnie się po drugiej stronie Tugi , od mostu przy św. Mikołaju do samego NDG.
Jakość gazetowa. Ale póki nie ma czegoś lepszego, Mennoniten Kirche, Tiegenhagen b. Tiegenhof .
Źródło - Katholisches Kirchspiel Tiegenhagen, Heinz Albert Pohl.
Mam pytanie do znawców dziejów Menonnitów. Czy ktoś orientuje się może o opracowaniach w polskiej literaturze na temat dzieła: Aufrichtige Nachrichten von dem Gegenwärtigen Zustande der Mennoniten .... wydanej w 1743 przez Simeona Friedricha Ruesa. ?
Samo dzieło jest dostępne ale jako, żem ja nie specjalista od tej tematyki poszukuję polskich opracowań lub kto z polskich naukowców się zajmował (lub zajmuje).
Czy ktoś z Was natknął się na informacje o gdańskim procesie Nestora Machny oskarżanego o okrucieństwa wobec Mennonitów na Ukrainie? Przed rozpoczęciem procesu Machno uciekł do Paryża. Działo się to w roku 1924.
Artykuł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum