Nazwa to oczywiście Jdeal. Zakładając wątek zrobiłem literówkę, niestety gdy się zorientowałem było już za późno:(
poprawione
Prawdziwa nazwa jest Ideal ( nie jest "J" z duzej litery tylko = "I" ) Słowo "Ideal" samo nie mógł być zarejestrowane jako znak towarowy ani zarejestrowany wzór wiec pisano "Jdeal".
Oto co udało mi się ustalić na ten właśnie temat dzieki uprzejmości pana Helmfried Luers z TPA. TPA obejmuje różne aspekty kolekcjonerów dawnych pocztówek. Jeśli ktoś użyje tych wiadomości na swojej stronie internetowej to prosze nadmienić źródlo informacji jako „The Postcard Album” (TPA)
Cytat:
Seria pocztówek Ideal ( miasta ) była przedmiotem moich zainteresowań już kilka lat temu. Jest ona ściśle związana z moimi badańami nad drukarzem z Hamburga Knackstedt & Näther.
Po twojej kwarendzie przez kilka dni próbowałem odnaleźć dalsze informacje na ten temat w mojej kolekcji . Jednak jakoś nie były bardzo pomyślne.
Jestem przekonany ze karta numer 30 ”Danzig Langgassertor mit Blick in die Langgasse” została wydrukowana przez Knackstedt & Näther nie wiadomo jednak czy była też publikowana przez K + N. no i czy ta firma była wydawcą tej karty?
Knackstedt & Näther miał bardzo dużo widoków niemieckich w swojej kolekcji, jej podróżujący sprzedawcy oferowali czesto te widoki kart pocztowych do lokalnych firm które publikowały je pod własnym nazwiskiem. Według reklamy firmowej K+N było tylko firmą drukarską (i tak zwanym pośrednikiem) nie wydawcą. Była to fakt, ale są czasami pojedyńcze wyjątki ( jak zawsze) .
Znane mi Ideal karty z niepodzielonym odwrotem adresowym są z 1904 /05 roku. W 1904 roku ( K+N połączył sie wspólnie z NPG i rozpoczoł dzialalność w USA zmniejszajac swoje wydawnictwo na niemieckim rynku PPC .
Nazwa Ideal ( nie jest "J" z duzej litery tylko = "I" ) serja była bardzo krótka. Mój załączony przyklad próbki z Frankfurtu ma napisane też "Chronione". Słowo "Ideal" samo nie mógł być zarejestrowany jako znak towarowy ani zarejestrowany wzór wiec pisano "Jdeal". Danzig karta nie pokazuje wspominanego napisu "Chronione". Tak jak ta załączona z Frankfurtu.
Verso karty ma duże podobienstwo do kart drukowanych przez drukarza (collotype) Zedler & Vogel z Darmstadt/Hesja. K+N razem z Z&V zostały poważnymi konkurentami w niektórych regionach Niemiec . Późniejsze wzmianki w raportach i literaturze wspominajom o konfliktach podróżujący sprzedawcow obu firm .
Z nieznanego powodu adres układów obu drukarzy były bardzo podobnedo siebie w latach 1903/06. Odciski UPU , używana czcionka do nadruków jak i układ lini do pisania adresu. Napisy drukarza Z&V również wydawcy były też podobne , ale oni zazwyczaj (w większości przypadków ) podawali indywidualny numer karty wraz z nadrukiem daty wydania.
Linie pisane pokazane na przykład w karcie ”Danzig Langgassertor mit Blick in die Langgasse” są identyczne z używaną przez K + N w tym samym czasie. Widziałem karty Z & V, które pokazują dokładnie ten sam wzór (z grubszymi napisami miasta). Kolorowe karty Z & V (procesu collotype/offsetowego) zazwyczaj różnią się od K + N. Niektóre były nawet kolorowane ręcznie lub maszynowo. Ale znowu są też wyjątki od tego formatu, jak już wcześniej powiedziałem.
Pozdrawiam wszystkich z Dolnej Saksonii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum