Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Osady pod Wrzeszczem
Autor Wiadomość
Krzysztof 

Wysłany: Czw Cze 11, 2015 9:24 pm   Osady pod Wrzeszczem

Odwiedziłem tereny budowy "Garnizonu" na terenie dawnych koszar. Przy jednym z wznoszonych obecnie budynków jest głęboki wykop. To, że Wrzeszcz powstał na piaskach, glinach i żwirach polodowcowych, to jest oczywiste. To, że tworzą one poziome warstwy, też.
Dla mnie zaskoczeniem jest warstwa, ponad metrowej grubości z dużych i średnich otoczaków. Teren w tym miejscu jest położony około 20 m n.p.m. Ta warstwa jest około 5 m pod poziomem terenu. :???:

DSCF5258.fm.jpg
Plik ściągnięto 4301 raz(y) 100,45 KB

DSCF5259.m.jpg
Plik ściągnięto 4301 raz(y) 79,81 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Czw Cze 11, 2015 9:50 pm   

Cóż, nie jestem z pewnością autorytetem w dziedzinie geologii i geomorfologii :roll:
Jednak, wydaje mi się, że podłoże w tym przypadku stanowi tzw. stożek napływowy, uformowany z materiału przywleczonego przez spływającą z krawędzi wysoczyzny rzekę. Rzeka ta płynęła z grubsza korytem dzisiejszej Strzyży, jednak była znacznie bardziej zasobna w wodę, gdyż zasilały ją bryły topniejącego lodowca. W sfotografowanym przez Ciebie profilu widziałbym raczej jedną warstwę osadów rzecznych, w której materiał najcięższy, czyli wspomniane otoczaki, osiadł najniżej, zaś lżejsze frakcje - żwiry, piaski, muły - układały się powyżej.

Krzysztof 

Wysłany: Pią Cze 12, 2015 8:36 am   

pumeks napisał/a:
stożek napływowy, uformowany z materiału przywleczonego przez spływającą z krawędzi wysoczyzny rzekę.

Też tak uważam. Warstwy nad kamieniami i pod nimi to skutek spowolnienia mętnych, niosących piaski i iły wód rzeki. Rzeka bystra w dolinie Strzyży tu zwalniając osadzała niesiony urobek, ale te kamienie musiały tu znaleźć w inny sposób.

Odpowiedz do tematu