To nie może być 1948, bo stoi nowozbudowany po wojnie, przy ulicy Ogarnej, budynek obecnego Pałacu Młodzieży, wtedy szkoła podstawowa nr 37. Budynek został oddany do użytku 1 września 1954 roku. Tu mógł być w trakcie wyposażania, czyli jakiś czas wcześniej.
Sądzę tak po stanie zaawansowania kamienic vis a vis niego, które na czas oddania szkoły już były zamieszkałe.
Czyli może to być wg mnie zdjęcie z roku 1953
Co nie zmienia jego dużej wartości dokumentacyjnej , dla mnie szczególnej, bo to mój fyrtel
Zdjęcie zostało wykonane w 1953r. Budynek przy ulicy Mieszczańskiej w którym była kotłownia osiedlowa, ma dopiero dwa piętra. Obecnie jest to najwyższy budynek w tej okolicy z powodu umieszczenia w nim zbiornika wyrównawczego inst. grzewczej i komina kotłowni. Prawa strona ul. Ogarnej i ul. Kotwiczników nie jest jeszcze zabudowana, na Kotwiczników widać jedynie piętrowy budynek biura odbudowy tego odcinka. Tą samą funkcję budynek spełniał w czasie budowy trasy W-Z i mostu na Motławie.
Autor zdjęcia: Stanisław Ossowski.
Źródło - "Czas" nr 27 z 3 lipca 1977 r. str. 11.
Węzeł Hucisko. Przejście dla pieszych przez ulicę Wały Jagiellońskie.
Z tyłu po lewej widoczny Urząd Miejski.
Z tyłu po prawej niewidoczny dawny budynek Żaka.
Z tyłu po prawej natomiast widoczny jest pawilon z kioskiem Ruchu i kwiaciarnią.
Ale Ty tak na poważnie?
Za pawilonem z kioskiem jest obecnie skwer im. Niemena, w górnym prawym rogu, nad autobusem fragment byłej siedziby Komisarza Ligi Narodów, były Żak, obecnie UM. Przejście prowadzi w kierunku Targu Drzewnego (za plecami fotografa - tak mniej więcej)
Targowisko na Wyspie Spichrzów 1974/75.
Co to za mur po lewej stronie zdjęcia.
Pamiętam go z czasów kiedy chodziłem na rynek, znajdował się po lewej stronie mostu saperskiego idąc z Dolnego Miasta.
Co to za mur po lewej stronie zdjęcia.
To pozostałość po Spichlerzu Wielbłąd.
Największym obiektem zbudowanym na Wyspie był spichlerz o nazwie Wielbłąd, którego długość (lub, jak kto woli głębokość) wynosiła 59 metrów a szerokość fasady-18 metrów (stał nad Nową Motławą w miejscu, gdzie obecnie przebiega trasa "W-Z").
http://www.markus.gda.pl/impresje.php
Największym obiektem zbudowanym na Wyspie był spichlerz o nazwie Wielbłąd, którego długość (lub, jak kto woli głębokość) wynosiła 59 metrów a szerokość fasady-18 metrów (stał nad Nową Motławą w miejscu, gdzie obecnie przebiega trasa "W-Z").
Warto dodać, że "Wielbłąd" spłonął w okresie napoleońskim, i to bynajmniej nie w wyniku działań wojennych, tylko wskutek zaprószenia ogni przez francuskich żołnierzy w lutym 1808 r., i nigdy już go nie odbudowano.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum