Всем привет!!! Меня зовут Владимир, живу в Калининграде (бывший Кёнигсберг), изучаю кирпичное производство Восточной Пруссии, коллекционирую кирпичи. У нас в Калининграде часто попадается кирпичи из округа Эльбинг (Kreis Elbing). Случайно забрёл на ваш форум и увидел знакомые клейма. Хочу поделиться фотографиями...
Спасибо!!! Вижу русский язык знаете, я-то польский не очень, пользуюсь переводчиком. Буду рад пообщаться с кирпичниками, может получу какую-то полезную информацию, сам помогу, чем смогу. Вот ещё фотки кирпичиков из под Эльблонга...
Skoro wątek akurat wypłynął, pokażę, co Nad Stawem znalazłem.
Praktycznie wszystkie cegły są bez jaichkolwiek sygnatur i charkterystycznych znaków. Podpisy znalazłem tylko na współczesnych przemurowaniach.
Za to dachówki - wokół wszystkich budynków (łącznie z rumowiskami tych, których już nie zastałem w listopadzie) i na ich poddaszach znajdowałem dachówki holenderskie, z fabryki Dannenberga w Kodersdorfie. Ładny kawał tu jechały, ale wtedy koleje kwitły.
A, i jeszcze pytanko : co oznacza HR na cegłach w jednym z postów wyżej? Miałem niedawno takie w ręku, ale na szamot nie wyglądały (słabo się znam).
Cegla 1b 1.jpg
Plik ściągnięto 21380 raz(y) 40,53 KB
Cegla 1b 2.jpg
Plik ściągnięto 21380 raz(y) 31,96 KB
Dachówka 2a 1.jpg
Plik ściągnięto 21380 raz(y) 116,9 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Podkarmię jeszcze ten wątek.
Ładniejsza focia cegły produkcji Olsztyńskiego Przedsiębiorstwa Ceramiki Bud. Z.C.B. Sągnity III (budynek Nad Stawen 1B)
Kilka różności znalezionych wokół budynku Nad Stawem 3. Dobudówka poklecona jest m.in. z takich rzeczy. Na jednej widać wyraźnie "gościcino", a na drugiej nie wiem co. Są tam też cegły ze znakiem HR. Tym razem wziąłem w grabę - to nie jest ceramika. Dalej, w błotnistym przejeździe leżał kawał cegły ze znkiem "kokoszken", obtłuczony troszken.
Cegla 1b 3.jpg
Plik ściągnięto 21303 raz(y) 39,51 KB
Cegla 3 2.jpg
Plik ściągnięto 21303 raz(y) 43,5 KB
Cegla 3 1.jpg
Plik ściągnięto 21303 raz(y) 110,33 KB
Cegla 2a 1.jpg
Plik ściągnięto 21303 raz(y) 51,12 KB
Cegla 3 3.jpg
Plik ściągnięto 21303 raz(y) 113,32 KB
Ostatnio seriami trafiam w Gdańsku na silikat z literami HR i ciągle nie wiem skąd to.
Tej dziurawki obok też nie potrafię umieścić w znanych mi katalogach ceglanych (nie ma znaków producenta). Jakieś podpowiedzi?
HR i dziurawka 01739.jpg
Plik ściągnięto 21005 raz(y) 111,8 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum