Tak, to było łatwe.
Mój kalendarzyk jest dużo ozdobniejszy od tego z linku Daria. Choć faktycznie zżarty trochę. Wydaje mi sie, że "kokardka" na obrzeżu miała oczko do rzemyka lub łańcuszka. Najciekawsze są chyba koncentryczne napisy :
KALENDER EW. GER.
DIE MACHT DER TAG
a dalej nie rozszyfrowałem.
A już całkiem najfajniejsze, że osobiście wygrabiłem go tej wiosny na grządce truskawek
Gdyby ktoś mógł coś jeszcze o nim powiedzieć - jestem ciekaw wielce.
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Raczej powinno być
KALENDER EWIGER.
DIE NACHT - DER TAG (noc - dzień)
a w tym najbardziej wewnętrznym kręgu pewnie AUFGANG - UNTERGANG (wschód - zachód)
Eeee ... nikt nie strzela? Nie ma tu bywalców strychowych, nietoperzy, wielbicieli zapajęczynionych zakamarków itp? Toć to środek Gdańska. No to dla podpowiedzi przekrój budyneczku. Teraz chyba jasne.
20150210 2a.jpg
Plik ściągnięto 30101 raz(y) 104,77 KB
No jasne, że Nad Stawem. Konkretnie nr 2a.
Nie ma co chlipać, sic senic gloria mundi. Zostanie beton.
Mam trochę zdjęć i notatek (niestety nie wszystkich budynków), więc będą też obrazki.
Tak to wyglądało dzisiaj. W tym tygodniu chyba kratownice pójdą pod piłę. I tak długo to stało, bo jak zaczynałem się tam kręcić, mówili, że do końca roku ma zniknąć.
DSC01216 2a3.jpg
Plik ściągnięto 30018 raz(y) 117,52 KB
Mnie też zastanowiła. Właściwie to przez nia zacząłem przyglądać się tej demolce.
Na parterze musiały być planowane duże pomieszczenia. Ale czy to miał być magazyn, sale wykładowe czy coś innego? Trzeba by dotrzeć do pierwszych planów funkcji. Budynki są dużo ciekawsze niż to wygląda z okna kolejki, a jeżeli Jan Daniluk prawidłowo rozpisał ich historię (http://ibedeker.pl/obiekty/tryptyk-indianskiej-wioski-geneza/#axzz30StH17bm), robi się jeszcze ciekawiej. Naprawdę niezły kawał historii Gdańska. Znamienne, że nie ma swojego wątku.
Żeby zakończyć temat kratownicy. Dzisiaj uległa piłom i poległa. W zasadzie wszystkie cztery z budynku 2A.
Pierwsze zdjęcie z poranka - bez krokwi. Potem przyszli demontatorzy (demonterzy?) i zrobili zyg-zyg. I nie ma.
DSC01355 2a4.jpg
Plik ściągnięto 29855 raz(y) 114,24 KB
DSC01355 2a5.jpg
Plik ściągnięto 29855 raz(y) 114,83 KB
DSC01355 2a6.jpg
Plik ściągnięto 29855 raz(y) 49,63 KB
DSC01355 2a7.jpg
Plik ściągnięto 29855 raz(y) 32,49 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum