Wysłany: Wto Lut 10, 2015 3:57 pm Identyfikacja dwóch zdjęć
Dzień dybry. Wpadł mi w łapki film znaleziony w necie pt Wolne Miasto Gdańsk, w nawet ładnej rozdzielczości(a tak właściwie to nie film, tylko taka prezentacja zdjęć). Bzdurna nazwa trochę gdyż na niektórych zdjęciach widać ludzi ubranych bardziej jak w 1900 roku a i zdarzają się też fotki z żołnierzami niemieckim w Gdańsku. "Wydłubałem" zatem z onej prezentacji kilka zdjęć ale dwa z nich zastanawiają mnie.
1.Czy to zdjęcie przedstawia kino które znajdowało się na tyłach dawnej siedziby PZPR i na tyłach kościoła Św Elżbiety, a teraz na tym terenie znajduje się sam spożywczy?
2.Wg mnie to nie jest Gdańsk. Jedyne co mi się udało odszyfrować z napisu pod zdjęciem to data i wyraz garnizon. 07 11 35 to raczej wojsk niemieckich w Gdańsku nie było?
No, nie wszystko.
Ta data 07 11 1935, ciekawe co oni tam świętowali? Ogłoszenie niepodległości Polski przez Radę Regencyjną? A może Rewolucję Pażdziernikową?
O ile dobrze odczytuję, pocztówka przedstawia "Altar zur Errinerung an den Tag v. Vereidigung am 7.11.35 in das Garnison Glogau" - czyli chyba po prostu pamiątka przysięgi wojskowej (na zdjęciu ustawiony z tej okazji "ołtarz")
Wysłany: Wto Mar 24, 2015 9:47 pm zdjęcie Ufa Palast
Witam ,
we Wrzeszczu jest Związek Gdańszczan (Związek Mniejszości Niemieckiej) gdzie jest jeszcze sporo rdzennych Gdańszczan zrzeszonych polecam Ich zapytać a wiele pamiętają . Spotkania mają w każdą środę o 14 .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum