Staram się przypomnieć sobie, jak wyglądały tereny przed budową Reala i Alfy Centrum na przymorzu w 2002 roku. Miałem wtedy 11 lat, ale niestety słabo pamiętam, jak to wtedy wyglądało. Kojarzę Autohandel nieopodal Reala (pracowałem tam jako dzieciak), ale co było w miejscu Reala czy Alfy już nie bardzo.
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma może zdjęcia (jakiekolwiek) tych terenów, na przykład skrzyżowania Rzeczypospolitej z Kołobrzeską w latach 90 albo początku nowego Millenium?
W latach 70-tych i 80-tych w miejscu Alfy i stacji Lotosu funkcjonowała baza transportowa PTHW. Do dzisiaj ocalał tylko budynek dyrekcji tego zakładu - czyli obecny Sąd Rejonowy od ul Krynickiej. W miejscu Alfy była hala warsztatowa dosyć duża o dość interesującej architekturze. Miała ciekawy betonowy strop łukowy. Baza podchodziła pod ul. Chłopską, ale później okroili jej teren i zaczęli budować siedzibę "KRUSZGEO". Teraz to US i UKS.
PTHW miało też drugą bazę na Oruni gdzieś w okolicach Sandomierskiej.
Nie jestem w stanie podać zródła tych zdjęć - to efekt "zbierania" w internecie z kilku lat. Kilka ujęć wspomnianego terenu sprzed budowy hipermarketów.
Rzeczypospolitej.jpg z dalszej perspektywy ul.Rzeczypospolitej
Plik ściągnięto 10252 raz(y) 95,84 KB
Kołobrzeska2.jpg skrzyżowanie Chłopskiej z Kołobrzeską
Plik ściągnięto 10252 raz(y) 85,81 KB
800px-Gdansk_Przymorze_Kolobrzeska-Krynicka_1968.jpg skrzyżowanie Krynickiej z Kołobrzeską
Plik ściągnięto 10252 raz(y) 57,94 KB
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum